Åbningstider:​

Mandag -  fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

Søndag

Søndagslukket

10:00 - 14,00

10:00 - 14,00

i Januar

​Pasningsvejledning Afrikansk Hvidbuget Dværgpindsvin

Øverst på siden finder du linket til fødevarestyrelsens pasningsvejledning, som er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr.

Her på siden kan du læse Ringkøbing Dyrecenters pasningsvejledning, som er udarbejdet af vores uddannet dyrepasser. 

Dyreart:

Afrikansk Hvidbuget Dværgpindsvin (Atelerix albiventris)

Levealder:

6-10 år (i gennemsnit 8år)

Kønsforskel:

Hannen er mindre end hunnen. Ved hunner er der mindre mellemrum mellem kønsorgan og anus. Ved hannen er der meget større mellemrum, da kønsorganet sidder længere oppe på maven.

Udseende:

De bliver 17-25 cm og en vægt på 200-400g. Hanner er mindre. De fås i mange farver, den mest almindelige er den naturfarvede, men den findes også i albino, pinto osv.

Foder:

Foder til pindsvinet skal indeholde: mindst 30 % protein, under 12 % fedt og 10 % Fibre.

Foderet bør ikke indeholde ris eller korn, da pindsvin ikke kan optage det.

Pindsvin er insektædere og derfor er det en god ide at supplere med insekter dagligt. Forslag til insekter kan være; biller, snegle, laver, regnorme, melorme, zophabalslarver (kæmpemelorm), fårekyllinger osv. Man skal passe på ikke at fodre med noget der feder for meget, da pindsvin nemt bliver overvægtig, og kan få sygdommen ’fedt lever’. 

Man skal tage hensyn til, hvor stort fedtindhold der er i foderet, og så fodre efter dyrets behov. Melorme og regnorme indeholder meget fedt, så undgå at give det hver dag.

Man kan også give frugt eller grønt dagligt, det er dog vigtigt at vænne dem til det stille og roligt så de ikke får dårlig mave.

Frugtforslag: Æbler, tomat, agurk, krydderurter, banan, jordbær mm. Pindsvin kan ikke tåle meget syreholdige ting, fx ananas og kiwi. De kan heller ikke tåle vindruer.

Man kan også fodre med kattemad, men da er det meget vigtigt at man holder sig inde for de anbefalede procentsatser, især fedt er der meget af i kattemad. Frem for alt er det vigtigt at vælge et godt kattefoder, der er bygget på kød og ikke korn. Light katte foder kan med fordel bruges.

Pindsvinet skal have fri adgang til mad og vand, som skal skiftes dagligt og det er en god ide ikke at vælge for høje skåle.

Social Adfærd:

De afrikanske dværgpindsvin er solitære dyr, dvs. at de ligesom de danske pindsvin ikke er socialt anlagte og de færdes normalt alene, derfor trives de også bedst alene i buret.

Indretning af bur:

Pindsvin kræver masser af motion, så derfor så stort bur som muligt. Vi anbefaler et bur på mindst 100x40 cm. Som bur anbefaler vi et akvarium eller terrarium, men et stort kaninbur med enten tremmer eller plastik top kan også bruges. Man skal være opmærksom på at temperaturen ikke kommer under 20 grader, helst 22-24 grader hele døgnet. Hvis det er for koldt vil de forsøge at gå i hi, hvilket ikke er meningen med for et dværgpindsvin og kan resultere i død.

Derfor kan de heller ikke klare sig i den danske natur. I bunden bruger vi terrariebark.

Det er vigtigt at den har en hule i buret, hvor den kan være tryg og sove i fred som dagen, da pindsvin er skumrings- og nat aktive dyr. De bør derfor forstyrres så lidt som muligt om dagen og det ville være en god ide at stille buret et sted, hvor der ikke er så meget larm. Som hule kan man bruge træhuse eller træbroertil marsvin og kanin, som kan findes i vores butik. I hulen kan man bruge rede materiale som f.eks. hø, halm og tørret blade.

Der bør være en skål til mad og en til vand, som ikke er for høje og gerne vejer lidt, så de ikke vælter dem. Pindsvin kan også bruge drikkeflaske, men husk at give dem begge muligheder, indtil man ved at den har lært det.

Udover det vil pindsvin elske at have mulighed for et sandbad, hvor de kan rulle sig. Vi anbefaler chinchilla sand fra Vitapol, da det er utrolig fint.

Stimulering:

For at aktivere sit pindsvin kan man gøre buret lidt mere spændende ved hjælp af nogle grene, sten, flere huler og rør i forskellige størrelser. Det skal selvfølgelig ligge i bunden, da de ikke kan klatre. Man skal være opmærksom på størrelsen af de ting som bruges i buret, da det er vigtigt at pindsvinet ikke kan sidde fast. Et stort løbehjul uden tremmer ville være en super ide, da de som sagt har brug for motion for ikke at blive overvægtige.

Reproduktion:

Hanner bliver kønsmodne omkring 8 ugers alderen, hvor hunner bliver kønsmodne ved 10-12 uger. Man bør ikke begynde at avle før hunnen er omkring 11-12 mdr. Hvis hunnen er for ung, er der stor risiko for at den dør under fødslen.

Afrikansk dværgpindsvin kommer i brunst flere gange om året, i modsætning til det danske pindsvin, der kun yngler fra slutningen af maj til juli. Hunnerne er drægtige i 34-42 dage og kuldets størrelse kan varierer, men 3-5 unger er det mest normale.

En drægtighed er meget hård for hunnen, og hun bør have total ro! De stresser meget nemt og kan finde på at æde deres unger. Hvis man kan høre små pibe lyde fra buret så giv hunnen ro gerne i 14 dage, hvor man kun skifter mad og vand. Det er meget vigtigt at der hele tiden er fyldt op i skålene, da hunnen også af den grund kan blive stresset. Dværgpindsvinet kan få 2-3 kuld om året, vi anbefaler dog kun et kuld max. to kuld pr år.

Efter 14 dage er ungerne ovre risikoen for at blive ædt. Når ungerne er omkring 4-5 ugers alderen begynder de så småt at bevæge sig rundt og spise. Det anbefales at lade dem blive ved deres mor til de er ca. 8 uger gamle, da de lære meget og bliver stærkere af det.​

​Sygdomstegn/lidelser:

Hvis pindsvinet har nedsat eller ingen appetit, sover mere end det plejer, er passivt/sløj, halter, har været i klemme, er faldet ned fra noget, kaster op, har sår, mister mange pigge osv. Kontakt da dyrlægen!

Dette er blot nogle af de mest almindelige lidelser dværgpindsvinet kan få:

  • Lopper: Pindsvin kan få lopper, men det er sjældent, da det er en bestemt type lopper, der kun kan leve på pindsvin. Hvis der findes lopper, er det fordi at den har været i kontakt med en smittekilde, f.eks. hvis den har været stukket af og fundet i naturen.
  • Mider/lus: Det er en meget almindelig lidelse hos pindsvinet. Det ses ved at dyret klør sig unaturligt meget, bider sig selv og taber mange pigge. Kontakt dyrlægen.
  • Nedkøling: Hvis temperaturen kommer under de anbefalede grader, eller pindsvinet udsættes for træk eller kulde, kan en nedkøling opstå. Det ses ved at pindsvinet er passivt og ikke reagere på ydre påvirkninger. Den vil være iskold på bugen og have en stiv vaklende gang og ryster over hele kroppen. Ved længere tids påvirkning vil dens krop "lukke ned" og den vil langsomt dø. Hvis dette opdages skal den med det samme ud af buret og holdes varm. Kontakt dyrlægen!
  • Nedgroet pigge: Problemet kan ramme alle pindsvin. Det ses ved at der dannes betændelse/sår, pindsvinet vil ikke røres på det angrebne sted, da det er ømt. Kontakt dyrlægen!
  • Overvægt: Pindsvin har let ved at blive tykke. Det skyldes for meget fedt og sukker i foderet, og at pindsvinet ikke for motion nok. Overvægt skal behandles, da det kan give anledning til andre sygdomme, f.eks. fedtlever. Fedtlever er en sygdom der opstår, når fedtet begynder at ophobe sig i leveren, det kan ske hvis dyret får mere fedt end protein i sin kost. Leveren kan ikke skille sig af med fedtmængden, og det vil udvikle sig til leversvigt, hvis ikke der bliver grebet ind. Symptomer på fedtlever er oftest, at et overvægtigt pindsvin pludselig taber vægt over en kort periode. Har du en mistanke, kontakt dyrlæge!

Husk: At pindsvin er hobby dyr og ikke kæledyr. De er skumrings- og nat aktiv og skal have ro om dagen. I sommerhalvåret vågner de meget sent, og det skal man respektere. Af disse grunde er pindsvin IKKE egnet til børn.

Vidste du at:

Et pindsvin har 36 tænder, og minder meget om tænderne på et rovdyr.

Et voksent pindsvin har fra 5.000-8.000 pigge, som hver er 2-3 cm lang og 2 mm tyk.

Afrikanske pindsvin har en "midterskilning" i panden, hvor der ingen pigge er.

Pindsvin ser dårligt og er utrolig lysfølsom, men har til gengæld en veludviklet lugte- og smagssans.

Alt der står i beskrivelsen kan købes på Ringkøbing Dyrecenter. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte os på telefon: 97 32 12 91

Nyheder​

Vores anmeldelser ​

★★★★★

Joakim Pedersen Dissing

"Altid venligt personale, veluddannede, klar med svar, har altid fået kvalitets foder til alle mine dyr. Og er der noget man mangler eller søger. Klare de også det, med et smil."

★★★★★

Bente Klüver

"Et dejligt sted med søde og hjælpsomme piger som ved hvad 

de taler om."

★★★★★

Jesper Jessen

"Altid god og kompetent vejledning. Godt, velvidende og smilende personale. Butikken har et 

bredt udvalg."

★★★★★

Ole Ditlevsen

"Fantastisk butik og oplevelse.

Stort udvalg og glad og 

velvidende personale."

Kontakt RINGKØBING DYRECENTER ApS

Tlf.: 97 32 12 91

​E-mail: ringkobingdyr@live.dk 

Adresse:

Ribovej 2

6950 Ringkøbing

Tilmeld nyhedsbrev

Åbningstider​

Mandag - fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

10:00 - 13:00​

Søn- og helligdage

Mere info på kontaktsiden

Facebook logo hvidt  Følg os på facebook