Åbningstider:​

Mandag -  fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

Søndag

Søndagslukket

10:00 - 14,00

10:00 - 14,00

i Januar

​Pasningsvejledning Græsk Landskildpadde & Bredrandet Landskildpadde

Se pdf.

Øverst på siden finder du linket til fødevarestyrelsens pasningsvejledning, som er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr.

Her på siden kan du læse Ringkøbing Dyrecenters pasningsvejledning, som er udarbejdet af vores uddannet dyrepasser

​Dyreart:

Græsk landskildpadde- Testudo hermanni

Bredrandet landskildpadde - Testudo marginata

Levealder:

ca. 75 år, men der findes eksempler på skildpadder på omkring 100 år gamle.

Kønsforskel:

Ved rigtig fodring og vækst kan man først kønsbestemme, når skildpadden er ca. 4-6 år gamle eller 8-10 cm store. Når de har denne alder og størrelse er det faktisk let at afgøre kønnet. Hanner har en lang hale, der som regel bæres svunget op til siden, hvor hunner har en meget kort hale.

Udseende:

Græsk landskildpadde kan variere meget i størrelse og udseende alt efter dens levested. Det normale er 20-25 cm. Græsk landskildpadde er lige nu inddelt i 3 under arter:

- Testudo hermanni hermanni, kaldes også vestarten.Den bliver ikke nær så stor som østarten. Normalt 15-20 cm. Den har klarere og flottere farvetegninger på skjoldet end østarten. Den er i tilbagegang, og ses ikke ret tit i privat hold.

- Testudo hermanni boettgeri, kaldes også østarten.Den kan variere meget i størrelse og udseende alt efter levested. Den bliver som regel 20-25 cm. Men der er fundet individer op på 35 cm.

- Testudo hermanni hercegovinensis også kaldet dalmatinsk landskildpadde. Den er den mindste af de tre underarter. Den har klare farvetegninger ligesom vestarten, men bliver som regel 12-20 cm. Den er ikke nær så varmekrævende som de to andre. Ved alle tre underarter er det som regel hunnerne der bliver størst.

Billede er lånt af Otto Høj Hansen, http://www.marginata.dk/.

Bredrandet landskildpadde bliver normalt omkring 28-30 cm stor, men der er fundet individer op til 35-40 cm store. Dens vægt kan variere fra 2-5 kg. Der vil normalt gå op til 20 år, før skildpadden når op i voksenstørrelse. Den bredrandet har sit navn fra den måde skjoldet ser ud, lidt som en brandmandshjelm. Rygskjoldet er langstrakt og kuppelformet, men den bagerste del er stærkt udkrænget, så deraf navnet "bredrandet". Denne specielle skjoldform ses først helt tydeligt ved udvoksede skildpadder.Ved den bredrandet, bliver hanner som regel større end hunner. Gamle voksne skildpadder har et mørkebrunt til sort rygskjold, som kommer med alderen. Hvor unger og ungdyr har hvide og sorte aftegninger.

Foder:

Landskildpadder er vegetarer og må kun få plantekost. Når man skal finde foder til sin landskildpadde er det vigtigt at man går efter denne tabel. Uanset hvad det er for noget foder.

Protein Under 10 %

FedtUnder 3 %

Kulhydrater Under 5 %

FibreOver 20 %

Om sommeren er det bedste foder man kan finde, ukrudt som man finder udenfor, da det er foder med langt mere kalk indhold end det man kan købe.

Foder man kan finde i naturen: Mælkebøtter, skvalderkål, græs, kløver, brombærblade, almindelig fuglegræs, burrer, døvnælder, fladstjerne, fredløs, høgeskæg, høstborst, roseblomst og blade, rejnfan, tidsler, snerle, stenbræk, tvetand, vejbred, vikke, osv.

Skildpadderne er vant til fra naturen at vegetationen tørre ud i løbet af sæsonen, derfor spiser de også gerne tørrede urter. Men det må ikke være råddent!

Om vinteren kan man købe Pre Alpin, som er en rigtig god løsning, når man ikke kan finde urter selv. Pre Alpin er et foder bestående af mange forskellige slags tørrede urter, der er presset sammen til piller. De overhældes med vand, og svulmer langsomt op og er efter noget tid klar som foder.

Man kan også bruge tørret plantefoder, som egentligt er tiltænkt til marsvin og kaniner, men som skildpadderne glædeligt vil æde.

Landskildpadder skal ikke have grøntsager, da meget af det faktisk kan være skadeligt for dem. Grønsager i form af for eksempel ærter, bønner, majs, peberfrugter, broccoli, bønnespirer, grønkål, hvidkål, osv. er alt for proteinrige, og fodrer man med dem, vil det medføre en alt for hurtig vækst, hvorved der kan dannes skævt voksende, misdannede og flade skjolde med bukler og spidser i skjoldpladerne, brede vækstringe, deforme knogler, papegøjenæb, osv. Udover det at det er for proteinrigt, er der også masser af grøntsager som f.eks. gulerødder, agurk, persille, brøndkarse, spinat, hvidkål, peberfrugt, tomat osv. der indeholder større mængder af oxalsyre. Oxalsyre binder sig til kalken, og gør det derfor umuligt for skildpadden at optage det.

Skildpadderne skal heller ikke have frugt og bær af samme grund som grøntsagerne, samt at sukkerindholdet i frugt og bær giver muligheder for parasitter at leve.

Skildpadderne skal altid have adgang til vand, der skal gives i en lav skål. Det er en god ide at skålen er så stor at skildpadden kan være helt i den, men samtidig skal den kunne have hovedet over vandet.

Hvis du ikke lægger dine skildpadder i hi om vinteren (Kun for erfarende skildpaddeholdere) er det nødvendigt at indføre fastedage. Især hvis der er tale om skildpaddeunger. Husk på, i naturen spiser skildpadder ikke noget mens de er i hi, hvis man så fodre dem dagligt hele året, vil den indenfor et kalenderår have indtaget dobbelt så meget føde som i naturen.

For meget mad er også en forklaring på, at der er så mange misdannede skildpadder i fangenskab, de får simpelthen alt for meget mad. F.eks. skal skildpaddeunger kun tage yderst sparsomt på, især om vinteren, hvor de faktisk gerne må holde den samme vægt nogle uger af gangen. Der sker heller ikke noget hvis de taber sig en smule, hvis de ellers er sunde og raske.

I naturen fordobler europæiske landskildpaddeunger vægten i det første år, fra ca. 10-20g til 20-40g. Det vil være en god ide at tilnærme sig denne lave vækstrate med unger.Det er meget svært!

Man kan ikke helt sige hvor mange fastedage der skal til før skildpadden kan holde igen med vægtforøgelsen. Det kan strække sig fra 1-4 fastedage om ugen, det hele afhænger af forholdene og den enkelte skildpadde. Man bliver nødt til med en lille vægt og prøve sig frem.

​Dette er en væksttabel, der vil være god at prøve at tilnærme sig.

Græsk Landskildpadde​

Nyklækket: 9-15 gram

1 år: 18-25 gram

2 år: 45-90 gram

3 år: 95-200 gram

4 år: 112-210 gram

5 år: 195-325 gram

6 år: 217-450 gram

Bredrandet Landskildpadde​

Nyklækket: 9-17 gram

1 år: 25-30 gram

2 år: 50-70 gram

3 år: 100-175 gram

4 år: 104-200 gram

5 år: 195-225 gram

6 år: 223-553 gram

​Husk at skildpadder er krybdyr og at de ikke selv producere deres varme, men får varme fra omgivelserne. Den føde de indtager bruges derfor næsten kun til deres vækst, kun ca. 10 % bruges til andre kropsfunktioner. Skildpadderne tager ikke skade af ikke at vokse i perioder. Faktisk kan europæiske landskildpadder klare sig i over 14 dage uden mad.

Kalk + vitamin D3 er meget vigtig for landskildpadder, især mens de vokser, hvilket de næsten gør igennem hele livet. Dannelse af skjold og knogler kræver meget kalk, samt når hunner skal danne deres æg.

I skildpaddernes naturlige biotoper er urterne de spiser fyldte med kalk. Det er derfor vigtigt at hvis foderet ikke indeholder nok kalk, at man tilsætter det. Kalk kan gives i form af: kalkpulver, kogte hønseæggeskaller, tomme sneglehuse, sepiaskaller osv. D3-vitaminer er nødvendige for at UV-lyset kan omsætte kalken i skildpaddens organisme. Kalk og D3 vitaminer skal gives hver dag.

Vitaminer generelt er vigtige, derfor skal der også gives tilskud af dette. Husk at læse doseringsvejledning for det enkelte præparat.

Social Adfærd:

Landskildpadder er sociale dyr, og holdes derfor bedst i selskab med andre artsfæller. Det vil være en god ide enten at anskaffe sig en han og en hun eller flere. Hvis man ikke er interesseret i parring og unger vil det være bedre at anskaffe sig to hunner, da hanner er meget parringsvillige og hunnerne kan have svært ved at få fred.

De kan også holdes i større grupper, hvor man kan sammensætte flere hunner og ikke kønsmodne hanner (for at forhindre aggression). En enkelt kønsmoden han kan gå med denne flok. I nogle tilfælde eller i visse perioder kan det dog være bedst at tage hannerne ud af flokken, så hunnerne kan få fred.

Men husk altid at hvis man skal have flere skildpadder sammen skal de være omtrent samme størrelse. Man kan ikke sætte en gammel sammen med en helt lille unge.​

Billedet er lånt af Otto Høj Hansen, http://www.marginata.dk/ 

Bredrandet landskildpadde derimod har langt roligere temperament, i modsætning til andre europæiske landskildpadder. Det betyder at den ikke stiller større krav til pladsen, selvom den bliver lidt større end de andre europæiske skildpadder. Samt at hanner er roligere stemt overfor hunner. Derfor vil der ikke komme de samme problemer for hunnen, når hannen er parringsvillig. Hannerne er helt fredelige, derfor at bredrandet gode at holde i større flokke hvis man ønsker det.

Indretning af bur:

Man skal gøre op med sig selv om man vil holde skildpadderne indendørs eller udendørs. Man kan godt holde dem udendørs i et frilandsanlæg om sommeren og tage dem ind om vinteren (fra maj til oktober).

Skildpadder har ikke godt af at komme ind og ud hver dag, da de bliver stresset og det nedsætter deres immunforsvar. De kan ikke tåle pludselige 

temperaturskift, f.eks. lave temperatur udenfor til høje stuetemperaturer og omvendt. Det samme gælder luftfugtighed. De risikerer at få bobler i næsen.

Landskildpaddeunger kræver ikke så meget plads de første par år af deres liv. 

Et bur der måler 40x80 er fint til at begynde med. Hvorimod det er nødvendigt med et bur på minimum 2 kvadratmeter til to voksne europæiske landskildpadder. Selvfølgelig helst større, da skildpadder aldrig kan få for meget plads!

Som bure kan man bruge marsvin eller kaninbure med plastikbund og tremmer, men da de ikke kan fås store nok er det dog kun til unger.Tremmerne er gode til at montere varmelampe og UV-lys i. Man kan også lave sit eget bur i træ, eller købe forskellige terrarier. Glasterrarier skal man undgå at bruge, da skildpadder ikke kan forstå at de ikke kan komme igennem det, og derved stresser dem. 

Husk at uanset som det er et hjemmelavet eller købt bur, så er det bedst at toppen er åben, da der skal være meget god ventilation. 

Lukkede terrarier er gode hvis man snakker om tropiske dyr eller ørkendyr, fordi at det er muligt at skabe et fugtigvarmt tropemiljø eller ørkenmiljø. Men til europæiske landskildpadder er det ikke godt, da luften ikke bliver fornyet nok og da det er alt for varmt/tørt. Hvis de ikke får det kan deres immunforsvar blive nedsat.

Skildpadderne trives ved stuetemperatur på 18-22 grader C om dagen. Det giver dem mulighed for at vælge varmelampen eller resten af buret, så de kan regulere deres kropstemperatur. Om natten skal temperaturen helst falde, gerne til ca. 15 grader C eller mindre.

Det har stor betydning for deres fordøjelse og immunforsvar, at de har skiftende temperaturer fra dag til nat. Det skal så meget som muligt ligne de naturlige forhold.

Som bundlag kan man f.eks. bruge sand, jord, træflis, bøgeflis, barkflis, eller blande noget af det. Det er bare vigtigt at bundlaget holdes fugtigt især for ungerne og bør også gøres ved voksne. Man kan med mellemrum hælde lidt vand direkte ned i bundlaget. Men husk at det er meget vigtigt at buret er helt åbnet, når du fugter bundlaget. Hvis det er et delvist lukket bur, vil bundlaget begynde at skimle pga. fugten. Det er ikke godt for dyrene, samt at luftfugtigheden vil blive for høj.

UV-lys er meget vigtigt for krybdyrs evne til at optage og omsætte kalk og derfor er det nødvendigt for deres vækst. UV-lys kan fås som pærer eller lysstofrør. Lysstofrør er nok det mest brugte, da det dækker det meste af buret. Udover UV-lyset skal de have en varmelampe i den ene ende af buret, hvor de kan få varmen. Lyset skal være tændt ca. 10 timer om dagen og om vinteren mindre, så skildpadderne får deres naturlige cyklus. Da skildpadder er meget vanedyr, vil en timer være en god ide, hvis man ikke har mulighed for at tænde og slukke lyset på samme tid.

I buret skal der være et eller flere huse/kasser hvor skildpadderne kan gå ind i. Huset skal helst være uden en bund, da skildpadder nyder at de kan grave sig ned. Udover det kan man bygge buret med mindre sten og trærødder. Skildpadder elsker at klatre og kravle. Dog skal man huske at holde øje med skildpadderne, da de kan vælte om på ryggen. Når hanner i naturen slås, vil de prøve at vælte hinanden om på ryggen, for at få konkurrenten ud af spillet. Skildpadder kan sagtens vende sig om igen, men de kan dog have svært ved at komme om på ryggen igen i buret, da underlaget er mere usikkert.

Der skal også være en stor og lav skål med vand. Den største skildpadde i buret skal kunne være i skålen, men samtidig være så lav at den mindste kan have hovedet over vandet.

Man skal IKKE bade sine skildpadder! De skal selv have lov til frivilligt at vælge. Det er desuden heller ikke godt for deres tarmflora. Ved en ung græsk landskildpadde varer tarmpassagen 7-9 dage, hvis skildpadden bliver tvangsbadet hver dag, varer tarmpassagen kun 2-3 dage. Resultatet vil blive diarre og fordøjelsesproblemer.

Aktivering:

Krybdyr og dermed landskildpadder skal ikke aktiveres ligesom andre dyr skal. Landskildpadder er som sagt ekstreme vanedyr og derfor vil det stresse dem ved f.eks. at aktivere ved hjælp af at flytte rundt på vandskål, sten, hus osv.

Sygdomstegn/lidelser:

Her er beskrevet nogle af de mest almindelige lidelser.

  • Papegøjenæb: Er når skildpaddens overnæb er vokset langt ned over undernæbbet. Dette er resultatet af forkert fodring, fravær af kalk, mineraler og andre ting der kan slibe næbbet naturligt. Skildpadden vil få problemer ved indtagelse af føde, og den skal derfor klippes eller files.
  • RNS: Er bobler i næseborene, forsaget af en bakteriel fremkaldt infektion i luftvejene, som ubehandlet vil medføre til lungebetændelse og til sidst ende med dødsfald. Det kan komme ved nedsat immunforsvar, træk, ændring af miljø osv. Det kan forsvinde af sig selv, men RNS kan smitte, så kontakt en dyrlæge med kendskab til krybdyr.
  • Svamp: Landskildpadder kan rammes af svampeangreb. Det opdages nemt pga. de farvede plamager. Kontakt en dyrlæge med kendskab til krybdyr.
  • Flåter: Landskildpadder der går i et udeanlæg kan få flåter. Derfor skal man huske at tjekke sine skildpadder og fjerne dem.
  • Skildpadder kan også få for lange negle, dette kan ske, hvis der ikke er naturlig mulighed for slid i buret. Hvis skildpadden går udenfor, ser man ofte ikke dette problem. Men det kan lade sig at gøre at klippe neglene, men ligesom ved en hund eller gnaver, så skal man være påpasselig med at klippe for langt. Klip altid lidt af gangen og hold evt. noget lys under, for bedre at se blodåren.

Reproduktion:

Europæiske landskildpadder skal normalt være 4-6 år gamle før de er kønsmoden og derefter går der som regel nogle år før man kan forvente æg og unger (ca. 8 år).

Når en han gør kur til hun, er det på en meget aggressiv måde, der kan se noget voldsom ud. Hannen vil begynde at bide hunnen i hovedet og på benene, især forbenene. Dette får hunnen til at trække hoved og forben ind, så bagenden trykkes ud og hannen kan komme til.

Hvor lang tid der går mellem parring og æglægning er ikke helt fastslået, da landskildpaddehunner har sædgemme, det vil sige at en hun kan gemme hannens sæd og lægge befrugtede æg, uden faktisk at være blevet parret. F.eks. kan en bredrandet landskildpadde have sædgemme i op til 8 år, dog falder antallet af befrugtede æg med årene.

Vidste du at:

Den græske landskildpadde lever i naturen i Sydeuropa, bedst at finde på Balkan?

Der findes lige nu 3 forskellige underarter af græsk landskildpadde?

Den bredrandet landskildpaddes vægt er 2-5 kg?

Landskildpaddehunner har noget der hedder sædgemme, der kan varer op til 8 år?

Landskildpadder er sociale dyr, og holdes bedst sammen med andre af samme art?

Den bredrandede landskildpadde er den fredeligste af de europæiske landskildpadder?

Dyrlæge Til Krybdyr

Abild Dyreklinik www.krybdyr.dk/ 

Hovedgaden 41

8220 Brabrand

Telefon: 86 26 35 11

http://www.abilddyreklinik.dk/ 

Alt der står i beskrivelsen kan købes på Ringkøbing Dyrecenter. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte os på telefon: 97 32 12 91

Nyheder​

Vores anmeldelser ​

★★★★★

Joakim Pedersen Dissing

"Altid venligt personale, veluddannede, klar med svar, har altid fået kvalitets foder til alle mine dyr. Og er der noget man mangler eller søger. Klare de også det, med et smil."

★★★★★

Bente Klüver

"Et dejligt sted med søde og hjælpsomme piger som ved hvad 

de taler om."

★★★★★

Jesper Jessen

"Altid god og kompetent vejledning. Godt, velvidende og smilende personale. Butikken har et 

bredt udvalg."

★★★★★

Ole Ditlevsen

"Fantastisk butik og oplevelse.

Stort udvalg og glad og 

velvidende personale."

Kontakt RINGKØBING DYRECENTER ApS

Tlf.: 97 32 12 91

​E-mail: ringkobingdyr@live.dk 

Adresse:

Ribovej 2

6950 Ringkøbing

Tilmeld nyhedsbrev

Åbningstider​

Mandag - fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

10:00 - 13:00​

Søn- og helligdage

Mere info på kontaktsiden

Facebook logo hvidt  Følg os på facebook