Åbningstider:​

Mandag -  fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

Søndag

Søndagslukket

10:00 - 14,00

10:00 - 14,00

i Januar

​Pasningsvejledning Guløret Terrapin

Se pdf.

Øverst på siden finder du linket til fødevarestyrelsens pasningsvejledning, som er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr.

Her på siden kan du læse Ringkøbing Dyrecenters pasningsvejledning, som er udarbejdet af vores uddannet dyrepasser

Dyreart:

Guløret sumpskildpadde eller guløret terrapin (Trachemys scripta scripta)

Levealder:

ca. 25-40 år.

Kønsforskel:

Man kan ikke helt bestemme kønnet af skildpadden før den er ca. 10cm stor. Hunnens kloak sidder tættere på haleroden, hvor hannens kloak sidder længere ude på halen. Hannen har en længere og kraftigere hale end hunnen. Hannen får også længere klør end hunnen. Hannen bruger sine klør under parringsleg, samt til at holde fat i hunnen under selve parringen.

Udseende:

Guløret sumpskildpadde bliver en stor skildpadde. Hunner bliver størst, ca. 27cm, hvor hanner bliver ca. 20cm store. En stor terrapin kan veje op til ca. 2kg.

Unge skildpadder er de mest farverige, med gule striber på skjoldet osv. Hvor de voksnes skjold bliver mere grønsort, med gullige striber. Med alderen bliver striberne mindre fremtrædende og skildpadderne bliver mørkere.

Foder:

Sumpskildpadder er kødædere og det er meget godt at varierer foderet. Som foder anbefaler vi Sera Reptil Canivor som er til kødædende sumpskildpadder, det er godt at bruge 1-2 dage i ugen da de indeholder de vitaminer og mineraler, der skal være.

Ellers kan man bruge frostfoder som er en blanding af myggelarver, rejer, krill, muslinger, havfisk, spinat osv. Engang imellem kan man give insekter som f.eks. regnorme, melorme, snegle osv.

Hvis man har en skildpadde, der ikke vil tage foderpiller, skal den have vitaminer og mineraler på en anden måde. Man kan give levende fisk som er små og ikke er alt for hurtige. F.eks. guppy og platy. Ved at give fisk, vil skildpadden få kalk og vitamin behov dækket igennem fiskens ben og indmad.

Terrapiner vil faktisk gerne have suppleret med planter jo ældre de bliver. Planter man kan plante i akvariet, hvor skildpadderne kan få sig en snack engang imellem; Hygrophila, andemad, vallisneria, vandpest, javabregne, cryptocoryne osv. Dog kan skildpadderne hurtigt få ødelagt planterne.

Små unger op til 6 måneder skal gerne fodres hver dag. Efter 6 måneders alderen går man over til at fodre den hver dag til hver anden dag. Voksne skildpadder fra 1 år skal helst fodres hver anden til tredje dag. En tommelfinger regel som man kan bruge er, at man kan give dem den fodermængde, der svare til halvdelen af skildpaddens hoved.

Skildpadder er meget grådige, hvad angår mad, derfor er der risiko for overfodring. Overfodring af føde med et for højt proteinindhold, vil medføre en alt for hurtig vækst og kan være skadelig for skildpaddens nyre og lever.

Man kan med fordel fodre voksne skildpadder i en plastic kar, hvor der er en temperatur på omkring 28 grader. På den måde kan man slippe for lidt af svineriet. Ellers kan man bruge en hævert til at suge skidtet op fra akvariet.

For at give ekstra kalk tilskud kan man købe kalkpulver eller sepiaskaller, som man også kan knuse lidt af og eventuelt stoppe ind i en fisk, så det ikke går til spilde i pumpen. Hønseæggeskaller kan også bruges, dem knuser man på samme måde.

Social Adfærd:

Terrapiner er overvejende sociale dyr, selvom dyrene ikke er tæt knyttet til en flok. Man kan godt holde en sumpskildpadde alene, det får dyret ikke psykiske problemer over. Man kan nogle gange se i naturen, at skildpadder ligge ovenpå hinanden, helt op i tre etagers højde, fordi alle skildpadderne gerne vil udnytte solen mest muligt. Det samme kan du observerer, hvis du har flere skildpadder, f.eks. i en havedam. Her kravler dyrene rask væk ovenpå hinanden.

Man kan godt holde flere individer sammen, dog skal man være mere observant og have en del plads til dem.

Hvis man har en flok hunner sammen, er der en risiko for at en af hunnerne bliver dominerende og aggressiv, dette kan afhjælpes ved at sætte en han ind i flokken, eller give dem mere plads. Hvis dette ikke hjælper, kan man blive nødt til at finde et nyt hjem til den aggressive skildpadde.

Hvis man har hanner sammen, skal man være sikker på, at de også har plads nok, til de kan få lidt fred fra hinanden engang imellem. Der kan opstå problemer, hvis man sætter en ny han ind til en han, der allerede har dannet sit territorium. Det bedste ville derfor være en blandet gruppe eller en han og en hun. Husk kun at sætte skildpadder sammen, der har den samme størrelse!

Indretning af bur:

Små unger tilbringer meget tid i vandet, men de skal stadig have mulighed for at komme op og blive tørre og varme sig. Jo større skildpadden bliver jo mere landdel skal de have. Et akvarium på ca. 50liter vil være fint til helt små unger. Men skildpadderne vokser og skal have et stort akvarium. Terrapiner er gode svømmere og skal derfor have meget vand.

Som tommelfinger regel siger man, at bredden skal være min. 3 gange skildpaddens skjoldmål, og længden er min. 5 gange skjoldmålet til en enkelt skildpadde, og så lægger man 25-30% oveni pr. ekstra skildpadde.

Det vil sige at til et enkelt individ, skal målene ca. hedde længde 135cm x 80 i bredden. Da skildpadder skal holdes mindst to sammen, vil målene komme til at hedde min. længde 170cm x 100cm i bredden. Det optimale vil være at lave et udendørs anlæg til dem med masser af plads, hvor de kunne bo hele sommeren.

Det vil være en god ide at anbringe nogle store sten og trærødder på bunden, så der er lidt at rode rundt med.

Som bundlag anbefaler vi at bruge grus. Vandtemperaturen skal ligge på ca. 25 grader C, evt. med hjælp fra et varmelegme. Selve lufttemperaturen i akvariet må gerne ligge på 25-32 grader C og om natten ca. 22 grader C.

​Landdelen kan man med fordel lave af et krumt stykke korkbark som man presser ind mellem ruderne i den ene ende af akvariet, hvor der dannes en lille luftlomme under. Hvis så skildpadderne kommer ind under barken, kan de snappe lidt luft. Ellers kan man bruge en meget stor sten, trærødder eller andet. 

Det er bare vigtigt, at de ikke kan sidde fast eller at det kan falde sammen.

På landdelen skal der være mulighed for at varme sig under en varmepære, som kan placeres mellem 20-30cm fra landet. Varmepæren kan være tændt døgnet rundt, hvis det er en infrarød pære, hvis ikke bør det være tændt 10-12 timer i døgnet. Temperaturen under varmelampen må gerne nå ca. 40 grader C.

Der skal også være UV-lys, som skal være tændt 10-12 timer.

De kan fås enten som lysstofrør eller pære. Lysstofrør er bedst, da de dækker mere end en enkelt pærer gør. UV-lys er vigtig, da alle krybdyr skal have UVB-lys for at producere D3 vitamin.

D3 vitamin har betydning for at calcium kan optages i kroppen, altså opbygning af knogler og skjold. Det er vigtigt at huske at UV-lys ikke kan trænge igennem glas! Skildpadder der ikke får UV-lys vil blive deforme, få bløde og gummiagtige skjold, de vil blive syge og kan dø af det. 

Det er vigtigt, at de får en dag og nat cyklus, dvs. at lyset skal lukkes om natten. Hvis det ikke bliver slukket, vil deres sovevaner blive afbrudt. Det forårsager stress og kan være med til at nedsætte skildpaddens immunforsvar og levetid.​

Vinterhi:

I naturen går skildpadderne i hi, men det er ikke nødvendigt i fangenskab. Hvis man holder dem ved en god temperatur og fodre normalt, vil skildpadderne være aktive hele vinterperioden. Dog kan nogle skildpadder selv gå i vinterhi.

Når de er i vinterhi tager de næsten ingen foder til sig. Deres stofskifte og fordøjelse sænkes under vinterhiet, som kan vare op til 2-3 måneder.

Det er bedst at sænke vandstanden, så vandet står lidt højere end skjoldet højeste punkt. På den måde kan skildpadden nemt få luft uden at skulle svømme. Så længe vandet er rent og iltrigt og ca. 10 grader behøves det ikke skiftes. Sæt gerne skildpadden et sted, hvor det er muligt at temperaturen sænkes til 10 grader. Husk at holde øje med skildpadden under hele perioden! 

Når den er ude af vinterdvalen begynd da langsomt at varme op og fodre i roligt tempo.

Aktivering:

Krybdyr og dermed skildpadder skal ikke aktiveres på samme måde som pattedyr. Det man kan gøre er at give nogle levende fisk; guppyer, platyer osv. i passende størrelser og som ikke er for hurtige. Skildpadderne vil da blive aktiveret af at fange de små fisk.

Man skal huske på at en guløret terrapin er et krybdyr, og nyder derfor ikke at blive håndteret. Det er ikke et familiedyr på samme måde som et marsvin. De vil helst have ro og fred i deres akvarium.

Hvis man skal flytte eller undersøge dem, skal man tage dem bagfra. Hold to fingre under maven og tommelfingeren på rygskjoldet og hold godt fast, da de har meget stærke bagben og kan sparke. Læg aldrig skildpadden på din håndflade, da de er utrolig hurtige og kan falde ned!

Sygdomstegn/lidelser:

Her er nogle ting man skal holde øje med: sår, hævelser, misfarvninger, nedsat eller ophørt ædelyst, besværet vejrtrækning.. Næsebor, øjne, mund og kloak skal være rene og uden belægninger/flåd. Skjoldet skal være fast. Kontakt en dyrlæge med forstand på krybdyr!

Her er beskrevet nogle af de mest almindelige lidelser.

  • D3 vitamin mangel: Det kan komme, hvis dyret ikke får det vigtige UV-lys! Ses ved at dyret får deform, blødt eller gummiagtigt skjold. Man skal altid have UV-lys ved krybdyr!
  • A vitamin mangel: Symptomer på mangel af vitamin A vil ofte være at øjenlågene hæver, besværet vejrtrækning og problemer med hudskiftet. Kontakt en dyrlæge med forstand på krybdyr! Reproduktion: Skildpadderne bliver kønsmodne i en alder af 5år. Hvis man holder skildpadder af begge køn, kan det ske at de parre sig og lægger æg. Under parring vil hannen holde sig fast med kløernee på hunnens rygskjold, hvor han begynder parringen som kan varer op til 15 min. Hunner kan også lægge æg uden at have gået med en han, så husk altid at have et sted hvor den kan komme af med sine æg. Det er ikke alle skildpadder, der gider lægge deres æg på bunden af akvariet. En kasse med sand vil være optimalt.

Vidste du at:

Skildpadder ikke nyder at blive håndteret og at de har det bedst i deres akvarium?

Guløret sumpskildpadde kan blive 25-40 år?

Krybdyr skal have UV-lys, for at leve?

Sumpskildpadder er sociale dyr, og skal holdes mindst to individer sammen?

Dyrlæge Til Krybdyr

Abild Dyreklinik www.krybdyr.dk/ 

Hovedgaden 41

8220 Brabrand

Telefon.: 86 26 35 11

http://www.abilddyreklinik.dk/ 

Alt der står i beskrivelsen kan købes på Ringkøbing Dyrecenter. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte os på telefon: 97 32 12 91 .​

Nyheder​

Vores anmeldelser ​

★★★★★

Joakim Pedersen Dissing

"Altid venligt personale, veluddannede, klar med svar, har altid fået kvalitets foder til alle mine dyr. Og er der noget man mangler eller søger. Klare de også det, med et smil."

★★★★★

Bente Klüver

"Et dejligt sted med søde og hjælpsomme piger som ved hvad 

de taler om."

★★★★★

Jesper Jessen

"Altid god og kompetent vejledning. Godt, velvidende og smilende personale. Butikken har et 

bredt udvalg."

★★★★★

Ole Ditlevsen

"Fantastisk butik og oplevelse.

Stort udvalg og glad og 

velvidende personale."

Kontakt RINGKØBING DYRECENTER ApS

Tlf.: 97 32 12 91

​E-mail: ringkobingdyr@live.dk 

Adresse:

Ribovej 2

6950 Ringkøbing

Tilmeld nyhedsbrev

Åbningstider​

Mandag - fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

10:00 - 13:00​

Søn- og helligdage

Mere info på kontaktsiden

Facebook logo hvidt  Følg os på facebook