Åbningstider:​

Mandag -  fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

Søndag

Søndagslukket

10:00 - 14,00

10:00 - 14,00

i Januar

​Pasningsvejledning Hamster

Se pdf.

​Øverst på siden finder du linket til fødevarestyrelsens pasningsvejledninger til hamstere, som er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr.

Her på siden kan du læse Ringkøbing Dyrecenters pasningsvejledning, som er udarbejdet af vores uddannet dyrepasser

Videnskabeligt navn og dansk navn: Der findes mange forskellige slags hamstere, som alle stammer fra forskellige steder i verden. Her er nogle af dem:​

 • Mesocricetus auratus
 • Guldhamster
 • Cricetulus griseus
 • Kinesisk dværghamster
 • Phodopus campbelli
 • Campbells dværghamster
 • Phodopus sungorus
 • Vinterhvid dværghamster
 • Phodopus roborovskii
 • Roborovskis dværghamster

De mest almindelige er guldhamster, vinterhvid dværghamster og campbells dværghamster. De to sidste går ofte under navnet ”sibirisk dværghamster”, som er et opdigtet navn. Men der er forskelle på dem.

Levealder:

1,5-3 år.

Kønsforskel:

Ved guldhamster og kinesisk dværghamster får hannerne tydelige testikler. Ved de tre andre skal man være godt trænet for at se forskel. Hanner har større mellemrum mellem kønsdel og anus. End hunnerne, som har et meget lille mellemrum.

Udseende:

Guldhamster stammer fra Syrien og er meget større end de andre hamstere. De har en kropslængde på ca. 17 cm og kan opnå en vægt på 85-160g. De kan fås i mange forskellige farve varianter; vildtfarvet/gylden, sort, rust, hvid, grålig, cremet osv. De kan fås som satin (korthåret), langhåret eller rex (krøllet).

​Kinesisk dværghamster lever i naturen i Kina og Mongoliet.De minder mere om en mus end en hamster. Den har en kropslængde på 8-10 cm og med en hale på ca. 2 cm. De ses i farverne hvid eller brunlig og grålig med en mørk stribe ned langs ryggen. På billedet ses en han og en hun. Her kan man tydeligt se kønsforskel, da hannens testikler er meget tydelige

​Campbells dværghamster stammer oprindeligt fra Rusland, Kina og Mongoliet. Racen kan fås i næsten alle farvevarianter, men ses især som broget, brunlige, eller helt mat grå. Røde øjne ligger meget til denne race eller en krydsning. De har en kropslængde på ca. 8-11 cm.

​Roborovskis dværghamster er den mindste af alle hamstere. Den er dog ikke særlig udbredt blandt kæledyr, da den er meget livlig og kan være svær at gøre tam. Det er ikke umuligt, men det kræver meget mere end nogle af de andre hamster. Racen er oftest brunlig og med tydeligere knurhår end de andre. De har en kropslængde på ca. 5-7 cm.

Foder:

Hamstere skal have adgang til mad og frisk vand hver dag. Som grundfoder er det bedst at give en færdigblandet foder, der er specielt til hamstere. Derudover kan man tilbyde dem lidt grønt og frugt, mælkebøtter, frugtblade osv. Husk at det ikke må være sprøjtet. Hamstere er kendt for at lave forråd, derfor vil man tit opleve masser af mad i deres hule. Tjek derfor dette, og at der ikke ligger fordærvet mad i forrådet. Grønt og frugt fordærves hurtigt og det er derfor bedst at fjerne gamle rester hver dag.

Hamstere er faktisk altædende og deres kost skal også gerne indeholde proteiner (insekter). Tilbyd dem derfor f.eks. melorme, græshopper osv. Hvis man ikke kan lide at have levende insekter i huset, kan man få ekstra foder, der indeholder flere proteiner. Man kan også engang imellem give dem en lille bid rå kalvelever eller hakket okse- og kalvekød.

Godbidder til hamstere kan ellers være nødder, rosiner, grankogler, jordnødder, gnaversten eller sticks osv. Hø af god kvalitet kan gives i små portioner.

Husk med alt mad, at hvis dine hamstere ikke er vant til at få det, så tilvend dem langsomt til det. Da det ellers kan give dårlig mave, dette gælder også pludselige foderskift.

Social Adfærd:

Guldhamstere lever ikke sammen i naturen og er kun sammen med andre hamstere, når de skal parre sig. En guldhamster i fangenskab skal derfor holdes alene, da de forsvare deres territorium meget kraftigt, hvis der skulle komme en indtrængende hamster.

Dværghamsterne er derimod sociale i naturen, men vores erfaringer i butikken er at de ofte ikke kan være sammen, når de kommer i bure. Få individer kan man dog være heldige med, men vær stadig opmærksom på at hvis det nu er to unger man køber sammen, er der ikke garanti for at de kan være sammen når de bliver ældre. Det kan være at man bliver nødt til at skille dem ad. Hvis man vil holde flere hamstere, er det bedst med enten hunner eller hanner, da man ellers skal ud og finde hjem til mange nye hamsterunger.

Når man sætter dyr sammen er det vigtigt at give dem fred og ro, men samtidigt holde godt øje med dem! Det kan ske at man skal gribe ind. Det bedste ville være at købe dyr fra samme kuld eller bur.

Indretning af bur:

Hamstere er nat aktive, og sover hele dagen. Derfor skal buret stå et sted, hvor den kan sove uforstyrret, samt hvor hamsteren ikke generer nogle. Da hamstere larmer meget om natten. Desuden skal buret skal stå lyst og tørt og uden træk. Buret til en hamster skal måle ca. L75xB35xH35cm. Jo mere plads de har jo bedre, og hvis man har flere hamstere sammen er det også en nødvendighed. Det er vigtigt at buret er specielt til hamstere, da de meget nemt kan stikke af, hvis der er det mindste hul. Brug derfor enten et bur af glas eller plastik med tætte tremmer. Husk, hvis der bruges et glasbur, er det meget vigtigt at der er en god ventilation!.

I buret skal hamsteren have en hule, hvor den kan gemme sig og sove i. Det kan være lavet af f.eks. træ, plastik, ler, keramik osv. Man kan evt. lægge noget vat til hamstere ind i huset.

Som bundlag kan man bruge savsmuld, men vi anbefaler TOA-LÄTT som vi selv bruger. TOA-LÄTT er sammenpressede papirspiller, der støver langt mindre end savsmuld, er ekstra sugende og lugten formindskes. Udover det vil hamstere elske at sandbade, og det er også rigtig godt for deres pels. Til dette anbefaler vi chinchilla sand fra Vitapol. Sandet er en god ide at placere i en skål med lidt høje kanter, da hamsterne ellers kan komme til at smide det ud i buret. Man kan lade skålen stå i buret hele tiden, men så vil man opleve at hamsteren også begynder at bruge det til toilet. Derfor kan det være en god ide at den får den tilbudt hver dag, f.eks. en halv time.

Stimulering:

Hamstere er meget aktive dyr, det er derfor vigtigt, at de har noget at beskæftige sig med. Dette gælder især, hvis det er et hamster, der går alene! De skal gerne have flere forskellige ting at gnave i, f.eks. trælegetøj, blade, grene, rødder, gnaversten, gnaversticks osv. Andre muligheder for aktivering kunne være at give dem f.eks. rør, som kan have vidt forskellige sammensætninger, rødder, lade den komme i en løbegård (under konstant opsyn!), komme ud af buret, være i hænder, give dem et løbehjul osv. Når man skal vælge et løbehjul er de bedste dem hvor den er helt fast, altså ikke tremmer. Hamsterne kan få benene igennem og beskadige dem.

Reproduktion:

Hannerne bliver kønsmoden, når de er 6-8 uger, imens hunner allerede bliver kønsmoden når de er fire uger gamle. Det er bedst at vente med avl, indtil hunnen er ca. 12-16 uger gammel. En hun er parringsvillig hver 5-6 dag, de andre dage vil hun afvise hannen ved at bide ham. Hold godt øje med dem, hvis hunnen begynder at jagte hannen, skal de skilles ad. Hvis de går i hvert deres bur, er det bedst at sætte hunnen over i hannens bur, ikke omvendt. Samt sætte dem sammen om aftenen, imellem kl. 20.00 og 23.00.

Hamstere er drægtige 15-18 dage, hvorefter ungerne fødes helt nøgne og uden øjne. Kuld størrelse kan varierer fra 4 til 12 unger, som efter 12-14 dage åbner deres øjne. Ungerne dier i ca. 3 uger og skal fravænnes/deles op i køn, når de er fire uger gamle.

Sygdomstegn/lidelser:

Der er flere ting at kigge efter: Nedsat eller ingen appetit, passivt/sløj, sammenklistrede øjne, sår, halter, diarre, nyser, besværet vejrtrækning osv. Kontakt da dyrlægen!

 • Tænder: Hamsters tænder er rodåbne, dvs. at de vokser igennem hele deres liv. Hvis de ikke har noget at gnave i vil de få forvoksede tænder, som kan resultere i at den ikke kan spise ordentlig. Hvis man har sådan et dyr skal den til en dyrlæge og have det rettet straks.
 • Luftvejsinfektioner: Som mange andre små gnavere kan hamstere få luftvejsproblemer, som f.eks. snue og besværet vejrtrækning. Årsag kan være ikke god ventilation i buret, træk og kulde, mangelfuld rengøring, støvende bundlag.
 • Diarre: Diarre kan komme ved hurtige foderskift eller for meget grønt, derfor er det vigtigt kun at give meget lidt af gangen. Stop med at give grønt, hvis uheldet skulle være ude og kontakt din dyrlæge.

På grund af hamsterens lille størrelse. går det hurtigt ned af bakke for den, hvis den bliver syg. Derfor skal man ikke se tiden an, men straks søge dyrlæge.

Vidste du at:

"Sibirisk dværghamster" er et opdigtet navn, hvor der ofte er tale om vinterhvid eller campbells dværghamster?

Dværghamstere er sociale i naturen, men af erfaring kan de ikke altid holdes sammen i fangenskab?

Selvom hamstere er små, så er de meget aktive dyr og skal derfor have et så stort bur som muligt?

Hamstere er Omnivor, det vil sige altædende?

Der findes mere end 20 forskellige racer af hamstere?

Alt der står i beskrivelsen kan købes på Ringkøbing Dyrecenter. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte os på telefon: 97 32 12 91.​

Nyheder​

Vores anmeldelser ​

★★★★★

Joakim Pedersen Dissing

"Altid venligt personale, veluddannede, klar med svar, har altid fået kvalitets foder til alle mine dyr. Og er der noget man mangler eller søger. Klare de også det, med et smil."

★★★★★

Bente Klüver

"Et dejligt sted med søde og hjælpsomme piger som ved hvad 

de taler om."

★★★★★

Jesper Jessen

"Altid god og kompetent vejledning. Godt, velvidende og smilende personale. Butikken har et 

bredt udvalg."

★★★★★

Ole Ditlevsen

"Fantastisk butik og oplevelse.

Stort udvalg og glad og 

velvidende personale."

Kontakt RINGKØBING DYRECENTER ApS

Tlf.: 97 32 12 91

​E-mail: ringkobingdyr@live.dk 

Adresse:

Ribovej 2

6950 Ringkøbing

Tilmeld nyhedsbrev

Åbningstider​

Mandag - fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

10:00 - 13:00​

Søn- og helligdage

Mere info på kontaktsiden

Facebook logo hvidt  Følg os på facebook