Åbningstider:​

Mandag -  fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

Søndag

Søndagslukket

10:00 - 14,00

10:00 - 14,00

i Januar

​Pasningsvejledning Japansk Ildbugsalamander

Se pdf.

Øverst på siden finder du linket til fødevarestyrelsens pasningsvejledning, som er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr. Her på siden kan du læse Ringkøbing Dyrecenters pasningsvejledning, som er udarbejdet af vores uddannet dyrepasser ​

Dyreart:

Japansk ildbugsalamander (Cynops pyrrhogaster)

Den kan også af og til forhandles under navnet ildbugsalamander, men det er dog en helt anden art og skal passes på en helt anden måde.

Levealder:

Ikke Kendt. Men kinesisk ildbugsalamander (Cynops orientails) kan blive 8-12 år gammel i fangenskab.

Kønsforskel:

Hannerne har ofte mere intense farver og kan i yngletiden udvikle en blåligskær langs kroppens sider og på halen. Huden kan også blive glattere i starten af yngletiden. Hannens kloark hæver og han udvikler en større halekam. Hunnerne er ofte mere dæmpede i farverne, samt at deres kroppe er mere runde og kraftige.

Udseende:

Denne vandsalamander kan blive 9-14 cm lang. Den kan genkendes ved at den har mange kirtler, ru hud og er længere end de andre slags. Deres farve kan varierer fra chokolade brun til sort, men med rødlige pletter langs siden og på maven. Markeringerne er meget forskellige fra dyr til dyr.

Foder:

Japansk ildbugsalamander skal gerne have vekslende foder, f.eks. frostfoder som frosne røde myggelarver, artemia, daphnier og lignende. Det vil også være en god ide en gang imellem at give dem levende foder f.eks. dafnier, myggelarver, melorme, regnorme, græshopper, fårekyllinger eller fisk som små guppyer, zebrafisk osv. Voksne dyr skal fodres ca. hver anden dag, hvor larver, unger og ungdyr fodres 1-2 gange hver dag. På land tager salamandrene kun bytte der bevæger sig.

I vand er de meget lettere at fodre, da de tager næsten alt. Husk at give dine dyr vitaminer med jævne mellemrum, enten ved at ryste levende foderdyr i vitaminpulver til krybdyr eller ved at give dem flydende vitaminer i vandet.

Udklækkede larver kan fodres med flagefoder til fisk, finthakkede regnorme, frosne myggelarver-artemia-daphnier osv. Husk at det skal være så småt som muligt.

Social Adfærd:

De er sociale dyr og skal gerne holdes i par. Men det er vigtigt at der er plads nok til dem alle sammen, da de alle opretter små territorier i akvariet, hvor de helst vil søge føde. Den mest dominerende vinder den bedste plads. Man skal derfor sørge for at give mad i alle territorier.

Indretning af bur:

Et akvarium på 54L-80L er passende til to individer. Akvariet laves så der er 2/3 vand og 1/3 land. Vandet bør ikke være over 25 cm dyb, da salamandrene ikke er de bedste svømmere. Det bedste ville være en dybde på ca. 15-20 cm. Når man laver landdelen er det vigtigt, at det er nemt for dyrene at kravle op til vandoverfladen. Her er en eller flere trærødder en rigtig god ide. En stor sten kan også bruges, men husk at uanset hvordan man laver landdelen, så må det ikke kunne falde sammen. Landdelen kan også laves ved at man deler akvariet op med en glasplade, ved at bruge speciel lim til akvarier og derved sikre at man kan lave en tør del i den ene ende af akvariet.

Til bundlag kan man bruge akvariegrus eller helt finkornet sand. Vi anbefaler sand, for ikke at skade deres hud. Husk at det skal skylles rigtig godt inden brug. Salamanderne kan godt lide et meget beplantet akvarium, da der vil komme mange skjulesteder og de derved har nemmere ved at komme op til overfladen.

Akvariet bør belyses mindst 10 timer om dagen. 

Her kan man benytte et lysstofrør. En pumpe kan med fordel bruges for at holde vandet klart og fjerne de værste affaldsstoffer. Der skal ikke være for stor strøm i akvariet, derfor er det en god ide at vælge et svagere filter. Det er en god ide at skifte ca. 1/3 af vandet i hvert fald en gang hver anden uge. Brug gerne vandtilberednings midler, som f.eks. Sera Aquatan og Sera Nitravec, når der skiftes vand.

Japansk ildbugsalamander bør holdes ved ca. 18-21 grader C i sommerhalvåret og ca. 10-16 grader C i vinterhalvåret. Dette er med til at få salamandrene i ynglestemning om foråret og vil gavne deres generelle velbefindende.

Aktivering:

Japansk ildbugsalamander skal ikke aktiveres på samme måde som pattedyr. Det man kan gøre er at give dem levende foder som beskrevet i Foder afsnittet. De vil derved blive aktiveret af at fange foderet.

Reproduktion:

Ildbugsalamandere bliver kønsmoden i 2-3års alderen og får kun et enkelt kuld om året. Ved at sænke temperaturen i vinterhalvåret (ca. 50 dage) og derefter hæve det i sommerhalvåret stimulere man dem til at yngle. De yngler normalt i april-juli måned. Parringen består af at hannen starter med at puffe til hunnen, nikke med hovedet og vifte kraftigt med halen. Hannen vil derefter afsætte en lille pakke med sæd, som hunnen samler op. Efter et par dage vil hunnen begynde at lægge sine æg. Det gør hun ved at klæbe dem fast på vandplanter. Æglægning kan godt strække sig over en måneds tid.

En hun kan lægge op til 100-200 æg i en ynglesæson. Salamandrene spiser ofte deres æg og larver, derfor er det en god ide at tage dem ud af akvariet og lægge dem i et yngleakvarium med en luftsten i. Husk at tage noget vand med fra det rigtige akvarium. Vandet hvor æggene kommer i skal ca. være 17 grader C. Det må aldrig være under 17 grader, da ungerne ellers ikke vil tage føde til sig. Æggene klækker efter ca. 20-25 dage. Laverne er ca. 3-3,5cm lange, når de klækkes. De svømmer som larver i 90-120 dage. Når de er ovre larvestadiet, går de på land 1-3år for at modne, før de igen vender tilbage til vandet. Derfor er det vigtigt at have et større akvarium med større landdel, hvis man vil i gang med at yngle ildbugsalamander. Ungerne fødes med gæller og når de så bliver ældre begynder de at trække atmosfærisk luft.

Sygdomstegn/lidelser:

En sund ildbugsalamander skal være velnæret, have klare øjne og må ikke have åbne sår.

  • Svamp og bakterie angreb: Det hænder at de kan få en infektion, hvis de har fået en rift eller lignende. Infektioner skyldes ofte at der er for store koncentrationer af deres egne affaldsstoffer i vandet. Det vil sige at der oftere skal skiftes vand. Kontakt en dyrlæge med forstand på krybdyr.
  • Mistede ben mm.: Ildbugsalamandere har en fantastisk evne til at gendanne kropsdele, f.eks. organer, væv, lemmer og hale. Men det er ikke altid at den nye del, bliver så flot som den forrige.

Husk: Japansk ildbugsalamander er ikke et kæledyr og bør derfor ikke tages op af akvariet. Det kan stresse dem. Når de bliver stresset kan de udskille et sekret, der lugter. Udover det kan det faktisk skade deres sarte hud, da vi mennesker er alt for varme og har alt for meget salt på huden. Hvis det skulle blive nødvendigt at flytte dem, så skal det gøres hurtigt med våde hænder, handsker eller et net.

Vidste du at:

Et akvarium til japansk ildbugsalamandere skal indrettes med 1/3 land og 2/3 vand?

De ikke bør håndteres, da det stresser dem og kan skade deres sarte hud?

De er sociale dyr og holdes bedst sammen i par?

De klækkes som larver med gæller, men når de bliver ældre begynder de at trække atmosfærisk luft?

Dyrlæge Til Krybdyr

Abild Dyreklinik www.krybdyr.dk/ 

Hovedgaden 41

8220 Brabrand

Telefon: 86 26 35 11

http://www.abilddyreklinik.dk/ 

Alt der står i beskrivelsen kan købes på Ringkøbing Dyrecenter. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte os på telefon: 97 32 12 91.

Nyheder​

Vores anmeldelser ​

★★★★★

Joakim Pedersen Dissing

"Altid venligt personale, veluddannede, klar med svar, har altid fået kvalitets foder til alle mine dyr. Og er der noget man mangler eller søger. Klare de også det, med et smil."

★★★★★

Bente Klüver

"Et dejligt sted med søde og hjælpsomme piger som ved hvad 

de taler om."

★★★★★

Jesper Jessen

"Altid god og kompetent vejledning. Godt, velvidende og smilende personale. Butikken har et 

bredt udvalg."

★★★★★

Ole Ditlevsen

"Fantastisk butik og oplevelse.

Stort udvalg og glad og 

velvidende personale."

Kontakt RINGKØBING DYRECENTER ApS

Tlf.: 97 32 12 91

​E-mail: ringkobingdyr@live.dk 

Adresse:

Ribovej 2

6950 Ringkøbing

Tilmeld nyhedsbrev

Åbningstider​

Mandag - fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

10:00 - 13:00​

Søn- og helligdage

Mere info på kontaktsiden

Facebook logo hvidt  Følg os på facebook