Åbningstider:​

Mandag -  fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

Søndag

Søndagslukket

10:00 - 14,00

10:00 - 14,00

i Januar

​Pasningsvejledning Kanin

Se pdf.

Øverst på siden finder du linket til fødevarestyrelsens pasningsvejledning, som er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr. Her på siden kan du læse Ringkøbing Dyrecenters pasningsvejledning, som er udarbejdet af vores uddannet dyrepasser

Dyreart:

Kanin (Oryctolangus cuniculus)

Levealder:

5-10 år.

Kønsforskel:

Det kan være lidt svært at kønsbestemme kaniner, især unger. Men måden man gør det på er at tage sin pegefinger, samt tommelfingeren og placer dem henholdsvis bag anus og kønsorganet. Ved hjælp af et let pres bliver kønsorganerne mere tydelige. Hos hunner vil man se en lang streg, der næsten går helt ned til anus. Hvor man ved hanner vil se en meget lille streg eller en prik, samt anus. Ved ældre hanner kan man desuden se testiklerne tydeligt.

Udseende:

Voksenvægt ligger for hanner på 1-5kg og hunner 1-8kg. Det er alt efter hvilken race der er tale om. Der er f.eks. dværgvædder, løvehoved, hermalin, hollænder, hvid land osv. Man kan få kaniner i mange slags farver. Det ligger meget op til hvilken race det er.

Foder:

Som hovedfoder anbefaler vi en kaninblanding eller kaninpiller. Fordelen ved kaninpillerne er, at dyrene ikke begynder at sortere i, hvad de helst vil have og derfor får alt det de har brug for. Husk at kaniner skal have adgang til foder, frisk hø og vand hele tiden. Vandet skal helst gives i en drikkeflaske, da det hurtigt vil blive ulækkert i en skål. Udover det er det godt at give dem tilskud af grønt som f.eks. masser af græs og mælkebøtter, som skal pukkes steder, hvor der ikke er sprøjtet med ukrudtsmidler. Man kan også give dem anden frugt og grønt f.eks. gulerødder, bladselleri, æbler, pærer, persille osv.

En kanins tænder er rodåbne, det vil sige at de vokser hele livet igennem. Derfor er det meget vigtigt at man de har noget at gnave i, for at holde dem nede. Der kan man f.eks. give dem grene fra frugttræer(dog ikke stenfrugttræer), bøg og pil. Grenene vil være en god aktivering til dem, samt at der er masser at gnave i. Man kan også købe forskellige gnaversten og gnaversticks, som man kan hænge op. Det er bare vigtigt at huske, at noget af det er mere ”slik” og de skal derfor ikke have det for tit.

Husk, hvis man vil skifte foder, skal det ske langsomt ved at blande foderet med det nye. Mange dyr kan få diarre af en pludselig foderskift. Dette gælder også tilvænning til grønt og frugt. Det er vigtigt at vænne dem til det langsomt!

Social Adfærd:

Kaniner er sociale dyr. I naturen lever kaniner i kolonier, hvor de har en rangordning. I naturen kan en kanin slippe væk, hvis der opstår stridigheder. Men det er der ikke mulighed for, når de holdes i et bur. Derfor skal kaniners selvskab vælges med omtanke. Nogle individer kan det være nødvendigt at holde alene. Normalt kan man lade kuld søskende af hunkøn blive sammen som voksne og danne flok. Dog kan der forekomme slåskampe i brunstperioder, men normalt ikke alvorlige. Voksne hunner derimod kan være meget svære at sætte sammen og det er ikke altid det lykkes.

Enkelte dyr kan være mere aggressive og det er ikke altid disse kan gå sammen med andre. Husk at holde godt øje med kaniner, der lige er sat sammen.

En hun og en han bør kun holdes sammen, hvis hannen er kastreret, da der vil komme rigtig mange unger indenfor kort tid. Desuden kan hannen finde på at slå ungerne ihjel, hvis han ikke fjernes. Hunnen vil udover det, være konstant forfulgt og ikke have mulighed for ro. Hvis man vil holde flere hanner sammen, bliver man nødt til at lade dem kastrerer. Når hanner bliver kønsmodne, bliver de meget dominerende og vil begynde at slås. Da dyrene ikke kan komme væk fra hinanden, vil den mest dominerende kunne tilføre den anden alvorlige skader, som kan have døden til følge.

Indretning af bur:

Man kan holde kaniner på to måder, udendørs eller indendørs. Kaniner i naturen er tilpasset til at kunne tåle kulde, derimod tåler de ikke alt for høje temperaturer. Temperaturer over 27 grader C kan give kaniner hedeslag, derfor må de aldrig placeres direkte i solen! Derudover tåler de ikke træk og våde omgivelser. Har man mulighed for det, er det en god ide, at kaniner har mulighed for at grave gange, de vil elske det. MEN husk at sikre buret og området de graver i med tråd/net, så de ikke kan komme ud.

Kaniner kan godt tåle frostgrader, bare buret er indrettet til det. Husk at kaniner skal vænnes til at være udenfor, dvs. de skal udenfor om sommeren. Man kan ikke tage en kanin, der har været vant til at være inde, og så tage den udenfor om vinteren. Det er for koldt. Omvendt hvis man har en udendørskanin kan og må man ikke tage den med indenfor nogle timer og så sætte den ud igen. Hvis man først tager den ind skal den blive inde resten af vinteren. Desuden skal den også vænnes til at det er varmt, da den ellers kan få hedeslag. Væn den langsomt til varmen f.eks. ved at sætte den i et koldt rum og derefter gøre det varmere og varmere.

Selvom der kun holdes en kanin, må buret ikke være mindre end L80xB60xH50 cm.

Andre anbefalinger:

Dværgracer: 0,7-1,9kg L80 x B60 x H40 cm

Små racer: 1,9-3,2kg L110 x B70 x H60 cm

Mellemstore racer: 3,2-4,0kg L125 x B80 x H70 cm

Store racer: 4,0-5,5kg L160 x B80 x H80 cm

kæmperacer: 5,5-9,9kg L190 x B80 x H80 cm

Det er vigtigt at kaninerne får mulighed for at komme ud og få motion udenfor buret, så lang tid som muligt. Hvis man holder flere end to kaniner sammen, så skal de selvfølgelig have mere plads. I buret kan det være en god ide at give dem en hule/hus, hvor de kan ligge i. 

Til det er træbroer super gode, da de kan formes efter behov og kaninerne kan hoppe op på dem. En hø hæk til at hænge i buret er en god ting. Man kan også lægge hø i selve buret, men de træder det mange gange helt fladt og spiser det derfor ikke.

Som bundlag kan man bruge savsmuld, men vi anbefaler TOA-LÄTT som vi selv bruger. TOA-LÄTT er sammenpressede papirspiller, der støver langt mindre end savsmuld, er ekstra sugende og lugten formindskes. Mange kaniner laver et ”toilet” et sted i buret, som skal fjernes nogle gange om ugen. 

Man kan også købe et hjørnetoilet og drysse en smule af bundlaget. Derved er det nemt og hurtigt at fjerne toilettet og vaske den og så tilbage i buret.

Husk at hvis kaninerne færdes frit indendørs engang imellem, så skal man holde nøje opsyn med dem, da de gnaver i alt. Elektriske ledninger er dødsensfarlige!

Stimulering:

For at aktivere kaniner kan man som nævnt give dem grene fra frugttræer, bøg eller pil og gerne med blade på. Man kan tage dem ud af buret, kæle med dem, gå en lille tur med dem i en sele eller lave en løbegård. Husk at holde opsyn, hvis der ikke er tag eller bund i løbegården. Man kan købe en bold til at have hø i, godbidspil, ophæng til frugt osv.

Reproduktion:

Kaniner bliver kønsmodne når de er omkring 16-24 uger. Kanin hunner har ikke en egentligt brunstcyklus, men er brunstig i en længere periode. Når kaninen går ud af brunst, vil den ikke lade sig parre. 

Det er dog kun 1-2 dage de ikke vil lade sig parre. Dog varierer det hvornår det sker, men normalt 12-16 dage i brunsten. Kaniner er drægtige i 30-33 dage. En uge før fødslen begynder mælkekirtlerne at vokse, mælkeproduktionen begynder først efter fødslen. Hunnen vil plukke sig selv, og samle halm/hø få dage før fødslen for at bygge rede. 

Der kommer normalt 4-12 unger i et kuld. Ungerne fødes helt nøgne, blinde og døve. Men de åbner deres øjne efter ca. 10 dage. Deres fødselsvægt er ca. 30-80 g. Når ungerne er 8 uger er de klar til at komme væk fra deres mor.

I mangel på drægtighed kan falsk drægtighed forekomme. Det varer normalt 16-18 dage. Hunkaninen kan i slutningen af perioden finde på at hive pels af sig selv og bygge rede. Hunnen kan blive mere territorial i denne periode.

Sygdomstegn/lidelser:

Der er flere ting at kigge efter: Nedsat eller ingen appetit, passivt/sløj, sår, halter, nyser, flåd fra næse og øjne, trækker vejret besværligt osv. Kontakt da dyrlægen!

Dette er blot nogle af de mest almindelige lidelser kaniner kan få:

  • Tænder: Kaniners tænder er rodåbne, dvs. at de vokser igennem hele deres liv. Hvis de ikke har noget at gnave i vil de få forvoksede tænder, som kan resultere i at den ikke kan spise ordentlig. Hvis man har sådan et dyr skal den til en dyrlæge og have det rettet straks.
  • Diarre: Kan opstå ved stressede situationer, eller noget med kosten. Hold godt øje med den. Hvis det ikke holder op, kontakt da dyrlægen.
  • For lange negle: Kaniner skal have klippet negle engang imellem med en negleklipper, ligesom man bruger til hunde. Spørg evt. din dyrlægen eller i dyrehandlen, hvis du ikke selv vil klippe dem.

Vidste du at:

Kaniner ikke er en gnaver, de er pseudodrøvtygger, hvilket betyder at de spiser deres natafføring?

Deres tænder er rodåbne, dvs. at de vokser hele livet igennem?

Der findes vilde kaniner i Sønderjylland, på Fanø og Endelave?

Kaniner er sociale dyr, og skal derfor have selskab af andre kaniner?

Kaniner kan få hedeslag, hvis der er en temperatur på over 27 grader C?

Alt der står i beskrivelsen kan købes på Ringkøbing Dyrecenter. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte os på telefon: 97 32 12 91.​

Nyheder​

Vores anmeldelser ​

★★★★★

Joakim Pedersen Dissing

"Altid venligt personale, veluddannede, klar med svar, har altid fået kvalitets foder til alle mine dyr. Og er der noget man mangler eller søger. Klare de også det, med et smil."

★★★★★

Bente Klüver

"Et dejligt sted med søde og hjælpsomme piger som ved hvad 

de taler om."

★★★★★

Jesper Jessen

"Altid god og kompetent vejledning. Godt, velvidende og smilende personale. Butikken har et 

bredt udvalg."

★★★★★

Ole Ditlevsen

"Fantastisk butik og oplevelse.

Stort udvalg og glad og 

velvidende personale."

Kontakt RINGKØBING DYRECENTER ApS

Adresse:

Ribovej 2

6950 Ringkøbing

Tilmeld nyhedsbrev

Åbningstider​

Mandag - fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

10:00 - 14:00​

Søn- og helligdage

Facebook logo hvidt  Følg os på facebook