Åbningstider:​

Mandag -  fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

Søndag

Søndagslukket

10:00 - 14,00

10:00 - 14,00

i Januar

​Pasningsvejledning Marsvin

Se pdf.

Øverst på siden finder du linket til fødevarestyrelsens pasningsvejledning, som er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr.

Her på siden kan du læse Ringkøbing Dyrecenters pasningsvejledning, som er udarbejdet af vores uddannet dyrepasser

​Dansk navn:

Marsvin (Cavia porcellus)

Levealder:

5-8 år.

Kønsforskel:

Hos hanner er kønsorganet formetsom et i, altså en streg med en prik over. Hannens penis kan forsigtigt presses frem, hvis marsvinet er tryg og rolig. Hos voksne hanner kan testiklerne ses meget tydeligt. Hos hunner er kønsorganet formet som et Y. Hvis I er i tvivl om kønnet, så ring eller kom ind. Så kan vi hjælpe jer med at se det.

Udseende:

Marsvin kan fås i mange forskellige farve og pelsvarianter. F.eks. kan man få glathåret, langhåret, teddy, hårløs osv. Marsvin har en voksenvægt på 750-1000gram.

Foder:

Marsvin æder udelukkende vegetabilsk foder. De æder i gennemsnit 30-40gram om dagen (nogen mere, andre mindre). Man skal passe på med ikke at overfodre sine marsvin, da de har en god appetit og derfor har let ved at blive overvægtige. Som grundfoder er det bedst at give et foder specielt til marsvin, så man er sikker på at alle deres behov dækkes. Man kan f.eks. give marsvin piller, som er et kraftfoder der er lavet til marsvin.

Der er noget specielt ved marsvin, og det er, at de ikke kan danne C-vitamin selv. De får det igennem frugter og grøntsager. Men for at være sikker på at marsvinet får det C-vitamin den skal have, kan man købe det i pulverudgave og drysse det ud over foderet. Køb C-vitamin her. Hvis de ikke får C-vitamin kan det resultere i lammelse, tab af tænder, rug pels, hårtab og anoreksi. Samtidig indgår C-vitamin også til opbygning af knogler, brusk, sener, muskler og blodårer.

Her er en liste med, hvor meget C-vitamin der ca. pr. 100g er i nogle få grøntsager og frugter.

Marsvin skal have mindst 10 mg C-vitamin om dagen. Dog mere hvis de er drægtige eller har unger.

Pære: 5 mg pr. 100g

Gulerødder. 7 mg pr. 100g

Æbler: 9 mg pr. 100g

Salat (Iceberg): 9 mg pr. 100g

Agurk: 14 mg pr. 100g

Banan: 14 mg pr. 100g

Blomkål: 79 mg pr. 100g

Rosenkål: 119 mg pr. 100g

Rød peberfrugt: 119 mg pr. 100g

Persille: 309 mg pr. 100g

Marsvin skal altid have adgang til vand, som skal skiftes hver dag. Det bedste ville være at give vandet i en vandflaske, da de sviner vandet til, hvis det er i en skål. Dog husk at, hvis der er unger i buret, er det en god ide med begge dele, indtil ungerne har lært at drikke af flasken. Dette gælder også voksne individer, der kun har haft en skål førhen.

Man kan nogle gange se marsvinene spise deres lyse afføring igen. Det gør de, da det indeholder vigtige B-vitaminer. B-vitaminerne bliver dannet i endetarmen, og det udnytter marsvinene engang imellem. Det er helt naturligt. Marsvin vil rigtig gerne have frugt og grønt, hvis de ikke er vant til det, så giv lidt af gangen, da de ellers kan få ondt i maven. Men husk at det er som snack. Man kan også give dem usprøjtede grene med blade fra frugttræer.

Det vil være godt til deres tænder at gnave i grene, samt vil de hygge sig med bladene. Man kan også købe gnaversten, gnaversticks osv. hvor de også kan slide deres tænder, og samtidig få en lille snack.

Hvis man vil skifte foder, er det en god ide at tilvænne dem langsomt ved at blande det sammen, så man undgår eventuelle maveproblemer.

Social Adfærd:

Marsvin er meget sociale dyr, og de skal være flere sammen for ikke at kede sig. Man kan sagtens have to hanner eller to hunner sammen. Dog kan nogle hanner finde på at slås. Man kan også sagtens have et af hvert køn til at gå sammen, dog vil det være bedst at kastrere hannen.

Hvis hunnen bliver drægtig er det en god ide at fjerne hannen ca. to uger inden hunnen skal føde af hensyn til ikke at stresse hende for meget. Hannen vil desuden prøve at parre hende igen kort efter fødselen.

En god ide når man skal sammensætte to marsvin, der ikke kender hinanden, er at lade dem møde på neutral grund. Hvis man kun har haft en og tilføjer en ny er det vigtigt, at buret er fuldstændigt rengjort. Hvis det bare lugter en lille smule af den tidligere ejer, vil det være dens territorium. Man kan med fordel tage en deodorant og sprøjte lidt på sine hænder, og derved gnide det ind i pelsen på marsvinet. Så vil de komme til at lugte ens. Man skal ikke være bange, hvis de løber lidt efter hinanden, de skal finde ud af hvem der bestemmer. Men husk at holde øje med dem, det kan jo være nødvendigt at de skal skilles ad (specielt hanner).

Indretning af bur:

Et bur til to marsvin skal minimum måle 100cm x 50cm og 40cm i højden, gerne større. Vælger man et mindre bur, så er det meget vigtigt at de får mulighed for at komme ud og få motion flere timer hver eneste dag. Man kan med fordel købe en løbegård, så man har helt styr på, hvor de er. Marsvin er ikke glade for åbne områder, da det er dens natur at skjule sig for rovdyr. Så derfor ville det være en god ide at lave nogle skjulesteder i buret eller løbegården, i form af trækasser, hø og store rør de kan gemme sig i osv.

​Til bundlaget kan man bruge savsmuld eller TOA-LÄTT som vi selv bruger og anbefaler. TOA-LÄTT er sammenpressede papirspiller, der støver langt mindre end savsmuld, er ekstra sugende og lugten formindskes.

Man kan godt have marsvin ude om sommeren, men buret skal være hævet fra jorden, stå tørt og have læ fra mindst tre sider. Man kan også lave en løbegård rundt om marsvinehuset, så den selv kan bestemme om den vil være ude eller inde. Det er bedst at have tråd hele vejen over løbegården, så de er beskyttet mod rovdyr. Om vinteren skal marsvin indenfor, da den danske vinter er alt for koldt til dem.

Stimulering:

For at aktivere sine marsvin kan man tage dem ud af buret, kæle med dem eller evt. have en løbegård til dem. Man kan f.eks. give dem grene fra frugttræer, en bold til at have hø i, godbidspil, ophæng til frugt osv. Hvis de ellers har selskab af andre marsvin er de aktiveret nok.

Reproduktion:

Marsvin bliver kønsmodne når de er 45-70 dage. Men det er bedst at vente med den første parring indtil hunnen er 5-7 mdr. af hensyn til hunnens vækst. Hvis man vil have unger på sit marsvin, er det vigtigt at hunnen får det første kuld inden hun er 12 mdr. gammel. Hunner der får det første kuld senere end 12 mdr. har stor risiko for at få fødselskomplikationer. Inden parring er det vigtigt at sikre sig at marsvinene er sunde og raske. 

Hunnen skal være normal vægtig, hvis hun er for tyk er risikoen for f.eks. drægtighedssyge langt større. Drægtighedssyge er meget farlig og vil ende med døden, hvis det ikke opdages næsten med det samme.

Et marsvin er drægtig i 59-72 dage. Det er noget længere end f.eks. kaninen. Men der er noget helt specielt ved nyfødte marsvin. De fødes med hår og åbne øjne. De begynder allerede at spise normal mad når de er ca. 3 dage gammel, dog stadig med mælk fra moren. Unger har en fødselsvægt på ca. 70-100gram og kuldets størrelse kan variere fra 1-6 unger. Ungerne dier i 3-4 uger.

Det anbefales at man venter til de er 4-5 uger og mindst vejer 300gram før de tages fra moren. De unge hunner kan forsat gå sammen med moren. Hannerne skal tages fra, så man undgår indavl.

Sygdomstegn/lidelser:

Der er flere ting at kigge efter: Nedsat eller ingen appetit, passivt/sløj, sår, halter osv. Raske dyr er rene omkring næse og øjne, samt kønsdele. Kontakt dyrlægen!

Dette er blot nogle af de mest almindelige lidelser marsvin kan få:

  • Tænder: Som andre gnavere er marsvinets tænder rodåbne, dvs. at de vokser igennem hele deres liv. Hvis de ikke har noget at gnave i vil de få forvoksede tænder, som kan resultere i at den ikke kan spise ordentlig. Hvis man har sådan et dyr skal den til en dyrlæge og have det rettet straks.
  • Diarre: Kan opstå ved stressede situationer, eller noget med kosten. Hold godt øje med den. Hvis det ikke holder op, kontakt da dyrlægen.
  • Drægtigshedssyge: Kan opstå ved højdrægtige hunner, samt op til en uge efter fødslen. Ses ved at hunnen ikke spiser, er sløv, har slingrende gang og bevidstløshed. Behandlingen skal begyndes allerede et døgn efter appetitten er forsvundet. Hvis den skal overleve. Desværre dør mange marsvin, trods behandling. Kontakt derfor dyrlægen hurtigst muligt!
  • C-vitamin mangel: Opstår ved marsvin, der ikke har fået C-vitamin tilskud. Symptomer: vægttab, dårlig uplejet pels, nedsat appetit, hårtab, lammelse, tab af tænder osv. Samtidig indgår C-vitamin også til opbygning af knogler, brusk, sener, muskler og blodårer. Kontakt da dyrlægen.
  • For lange negle: Marsvin skal have klippet negle engang imellem med en negleklipper, ligesom man bruger til hunde. Spørg evt. din dyrlægen eller i dyrehandlen, hvis du ikke selv vil klippe dem.

Vidste du at:

Marsvin unger fødes med pels og åbne øjne?

Det er vigtigt at marsvin får tilsat C-vitamin pulver i deres foder, da de ikke kan danne det selv?

Marsvin er meget sociale dyr og skal være sammen mindst to individer?

Marsvin er beslægtet med mus og rotter?

Marsvin stammer fra Peru, hvor de lever i store flokke?

Alt der står i beskrivelsen kan købes på Ringkøbing Dyrecenter. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte os på telefon: 97 32 12 91.

Nyheder​

Vores anmeldelser ​

★★★★★

Joakim Pedersen Dissing

"Altid venligt personale, veluddannede, klar med svar, har altid fået kvalitets foder til alle mine dyr. Og er der noget man mangler eller søger. Klare de også det, med et smil."

★★★★★

Bente Klüver

"Et dejligt sted med søde og hjælpsomme piger som ved hvad 

de taler om."

★★★★★

Jesper Jessen

"Altid god og kompetent vejledning. Godt, velvidende og smilende personale. Butikken har et 

bredt udvalg."

★★★★★

Ole Ditlevsen

"Fantastisk butik og oplevelse.

Stort udvalg og glad og 

velvidende personale."

Kontakt RINGKØBING DYRECENTER ApS

Tlf.: 97 32 12 91

​E-mail: ringkobingdyr@live.dk 

Adresse:

Ribovej 2

6950 Ringkøbing

Tilmeld nyhedsbrev

Åbningstider​

Mandag - fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

10:00 - 13:00​

Søn- og helligdage

Mere info på kontaktsiden

Facebook logo hvidt  Følg os på facebook