Åbningstider:​

Mandag -  fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

Søndag

Søndagslukket

10:00 - 14,00

10:00 - 14,00

i Januar

​Pasningsvejledning Moskusskildpadde

Se pdf.

Øverst på siden finder du linket til fødevarestyrelsens pasningsvejledning, som er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr.

Her på siden kan du læse Ringkøbing Dyrecenters pasningsvejledning, som er udarbejdet af vores uddannet dyrepasser. 

Dansk navn:

Moskusskildpadde (Sternotherus odoratus)

Levealder:

25 år + (Ældste er registreret til 58år)

Kønsforskel:

Hannens kloark sidder ret langt ude på halen, hvor hunnens kloark sidder meget tæt ved kroppen, under skjoldets kant. Hannen har desuden på indersiden af begge bagben, to tydelige lyse pletter af skæl. Det bruger han til at fastholde en hun under parring. Hannen har desuden en meget længere og tykkere hale end hunnen. Hunnen bliver størst ca. 12-14cm, hvor hannen bliver 10-13cm.

Udseende:

Moskusskildpadden er en lille skildpadde med et gennemsnitlig skjoldmål på 8-14cm. Rygskjoldet er brun til sort og har en oval form. Ungernes skjold er som regel sort og ru. 

Den har en køl på langs med midten, som forsvinder når den bliver større. Huden er mørk-oliven til sort. Deres hoved er svagt trekantet med en spids snude og skarpt næb. Den almindelige moskusskildpadde (Sternotherus odoratus) har føletråde på kinder, hage og hals. Dette findes ikke på andre moskusskildpadde arter.

Foder:

Sumpskildpadder er kødædere og det er meget godt at variere foderet. Som foder anbefaler vi Sera Reptil Canivor eller Tartafood Pellet, som er til kødædende sumpskildpadder. De er gode at bruge 1-3 dage i ugen da de indeholder de vitaminer og mineraler, der skal være. 

Det ville være en god ide at supplere med Sera Raffi I gammarus-mix eller Tartafood Gammarus. Ellers kan man bruge frostfoder som er en blanding af myggelarver, rejer, krill, muslinger, havfisk, spinat osv.

Engang imellem kan man give insekter som f.eks. regnorme, melorme, snegle osv. Hvis man har en skildpadde, der ikke vil tage foderpiller, skal den have vitaminer og mineraler på en anden måde. Dertil kan man give levende fisk som er små og ikke er alt for hurtige. 

F.eks. guppy og platy. Ved at give fisk, vil skildpadden få kalk og vitamin behov dækket igennem fiskens ben og indmad.

Moskusskildpadden æder mest animalsk føde, altså kød, men kan til tider godt lide at spise plantemateriale. 

Man kan f.eks. plante nogle af disse planter i sit akvarium: Hygrophila, andemad, vallisneria, vandpest, javabregne, cryptocoryne osv.

Små unger op til 6 måneder skal gerne fodres hver dag. Efter 6 måneders alderen går man over til at fodre den hver dag til hver anden dag. Voksne skildpadder fra 1 år skal helst fodres hver anden til tredje dag. En tommelfinger regel som man kan bruge er, at man kan give dem den fodermængde, der svare til halvdelen af skildpaddens hoved.

Skildpadder er meget grådige, hvad angår mad, derfor er der risiko for overfodring. Overfodring af føde med et for højt proteinindhold, vil medføre en alt for hurtig vækst og kan være skadelig for skildpaddens nyre og lever.

Man kan med fordel fodre sine skildpadder i en plastik kar, hvor der er en temperatur på omkring 26 grader. På den måde kan man slippe for lidt af svineriet. Ellers kan man bruge en hævert til at suge skidtet op fra akvariet. Det vil være en god ide at lade skildpadden have foderet i ca. 20-30 minutter, før man tager det væk igen. Dette gælder især små unger.

For at give ekstra kalk tilskud kan man købe kalkpulver eller sepiaskaller, som man også kan knuse lidt af og eventuelt stoppe ind i en fisk, så det ikke går til spilde i pumpen. Hønseæggeskaller kan også bruges, dem knuser man på samme måde.

Social Adfærd:

Moskusskildpadder er ikke særlig sociale i naturen, men den kan som regel sagtens holdes i par eller små grupper. Det er dog vigtigt at der ikke er flere hanner i en gruppe, men f.eks. en han og flere hunner. Kønsmodne hanner er meget territoriale og man bliver nødt til at tage højde for at de måske ikke kan gå sammen. 

Hvis man sætter dyr sammen, skal man selvfølgelig holde meget øje med dem og vær klar til at skille dem ad. En masse gemmesteder af huler, planter og dekorationer vil være bedst, så dyrene kan gemme sig lidt.

Moskusskildpadden har normalt ikke problemer med at leve sammen med andre sumpskildpadde arter, som f.eks. terrapiner og kinesisk trekølsskildpadde. Moskusskildpadder er først og fremmest aktiv i skumringen, men dyrene kan også være aktive i dagtimerne. De er især aktive, hvis der er blanding af han og hunner.

Indretning af bur:

Moskusskildpadder er hårdføre dyr og tilbringer mest af deres liv i vandet. Man skal derfor indrette akvariet med stor vanddel og lille landdel, så de stadig har muligheden for at komme op af vandet. Et akvarium på ca. 50liter vil være fint til helt små unger. Men skildpadderne vokser og skal have et større akvarium. Som tommelfinger regel siger man, at bredden skal være min. 3 gange skildpaddens skjoldmål, og længden er min. 5 gange skjoldmålet til en enkelt skildpadde, og så lægger man 25-30% oveni pr. ekstra skildpadde. 

Det vil sige at til et enkelt individ, skal målene ca. hedde længde 70cm x 42cm i bredden (ca.120L akvarium). Til to individer skal den hedde min. længde 91cm x 55cm i bredden (ca.200L akvarium). Det optimale vil være at lave et udendørs anlæg til dem med masser af plads, hvor de kunne bo hele sommeren. Husk dog at hegne det godt ind, da skildpadder er store udbryderkonger.

I indendørs anlægget skal vanddelen være lavet sådan, at skildpadden nemt kan kravle op til overfladen og få luft. Moskusskildpadder går og kravler nemlig mere end de svømmer, men derfor kan man sagtens fylde sit akvarium så meget op som muligt. Det er dog en god ide at benytte trærødder, planter, specielt akvariebaggrund, sten osv. 

Hvor de kan få fat og lettere komme op til overfladen. Som bundlag anbefaler vi at bruge grus, men sand kan også bruges. Det er vigtigt, at der er huler og gemmesteder i akvariet af planter, sten og dekorationer osv. da de meget gerne vil grave sig ned eller hvile i huler.

Vandtemperaturen skal ligge på mellem 22-24 grader C for voksne skildpadder og 26-28 grader C for unger op til 6 måneder, evt. med hjælp fra et varmelegme. Selve lufttemperaturen i akvariet må gerne ligge på 27-30 grader C og om natten ca. 22 grader C.

Moskusskildpadden går typisk kun på land, når hunnen skal lægge æg eller hvis de en sjælden gang vil op og sole sig. Andre sumpskildpadder kan ligge længe og solbade. Landdelen til disse moskusskildpadder behøver derfor ikke være så stor, som til andre. 

Man kan med fordel lave den af et krumt stykke korkbark som man presser ind mellem ruderne i den ene ende af akvariet, hvor der dannes en lille luftlomme under. Hvis så skildpadderne kommer ind under barken, kan de snappe lidt luft. Ellers kan man bruge en meget stor sten, trærødder eller andet. Det er bare vigtigt, at de ikke kan sidde fast eller at det kan falde sammen.

På landdelen kan man lave en mulighed for at varme sig under en varmepære, som kan placeres mellem 20-30cm fra landet. Varmepæren kan være tændt døgnet rundt, hvis det er en infrarød pære, hvis ikke bør det være tændt 10-12 timer i døgnet. Temperaturen under varmelampen må gerne nå ca. 30-34 grader C. Det kan være godt med to landdele, en med varme og en uden, så de selv kan regulere deres temperatur.

Der skal også være UV-lys, som skal være tændt 10-12 timer. De kan fås enten som lysstofrør eller pære. Lysstofrør er bedst, da de dækker mere end en enkelt pærer gør. UV-lys er vigtig, da alle krybdyr skal have UVB-lys for at producere D3 vitamin.

D3 vitamin har betydning for at calcium kan optages i kroppen, altså opbygning af knogler og skjold. Det er vigtigt at huske at UV-lys ikke kan trænge igennem glas! Skildpadder der ikke får UV-lys vil blive deforme, få bløde og gummiagtige skjold, de vil blive syge og kan dø af det. 

Det er vigtigt, at de får en dag og nat cyklus, dvs. at lyset skal lukkes om natten. Hvis det ikke bliver slukket, vil deres sovevaner blive afbrudt. Det forårsager stress og kan være med til at nedsætte skildpaddens immunforsvar og levetid.​

Vinterhi:

I naturen går skildpadderne i hi, men det er ikke nødvendigt i fangenskab. Hvis man holder dem ved en god temperatur og fodre normalt, vil skildpadderne være aktive hele vinterperioden. Dog kan nogle skildpadder selv gå i vinterhi. Når de er i vinterhi tager de næsten ingen foder til sig. Deres stofskifte og fordøjelse sænkes under vinterhiet, som kan vare op til 2-3 måneder. 

Det er bedst at sænke vandstanden, så vandet står lidt højere end skjoldet højeste punkt. På den måde kan skildpadden nemt få luft uden at skulle svømme.

Så længe vandet er rent og iltrigt og ca. 10 grader behøves det ikke skiftes. Sæt gerne skildpadden et sted, hvor det er muligt at temperaturen sænkes til 10 grader. Husk at holde øje med skildpadden under hele perioden! Når den er ude af vinterdvalen begynd da langsomt at varme op og fodre i roligt tempo.

​Aktivering:

Krybdyr og dermed skildpadder skal ikke aktiveres på samme måde som pattedyr. Det man kan gøre er at give nogle levende fisk; guppyer, platyer osv. i passende størrelser og som ikke er for hurtige. Skildpadderne vil da blive aktiveret af at fange de små fisk. Man skal huske på at skildpadder er krybdyr, og nyder derfor ikke at blive håndteret. Det er ikke et familiedyr på samme måde som et marsvin. De vil helst have ro og fred i deres akvarium.

Hvis man skal flytte eller undersøge dem, skal man tage dem bagfra. Hold to fingre under maven og tommelfingeren på rygskjoldet og hold godt fast, da de har meget stærke bagben og kan sparke. Læg aldrig skildpadden på din håndflade, da de er utrolig hurtige og kan falde ned!

Reproduktion:

Moskusskildpadder der er i god foderstand, bliver kønsmodne ved 3-5års alderen. De parrer sig i vandet og går derefter på land for at lægge deres æg. De lægger typisk 1-9 æg, som er ca. 21mm lange og 15mm brede, hvide og med hård skal. Moskusskildpadder vil gerne lægge deres æg i fugtigt jord eller sand og bagefter dække dem til. Derfor er det nødvendigt at skildpadden har en kasse/sted, hvor den kan grave en rede, ned i 10cm. dybde. 

Det er ikke alle skildpadder, der vil lægge æg i vandet eller på land, hvis de ikke kan grave dem ned. En skildpadde kan dø, hvis den ikke kan komme af med æggene. Når de lægger æg, er det faktisk muligt at den kan have flere reder.

Før du udruger æggene, så tænk dig godt om. Ved du at du kan komme af med ungerne? Hvis du ikke ved det, kan du så beholde dem selv? Så længe de er små er der jo ingen problemer, men de skal have større akvarium og måske kan de ikke gå sammen med de andre? Hvis du gerne vil have en skildpadde mere, kan du så redde en anden i stedet?

Hvis man vælger at udruge æggene, er det nemmest og mest succesful at lægge dem i en rugemaskine, da æggene skal have en konstant varme på ca. 27-29 grader C og en luftfugtighed på 95-98%. Hvis temperaturen konstant svinger til under 24 eller over 33 grader C, vil æggene som regel ikke blive til noget.

Ungerne klækkes efter ca. 60-90 dage. 

Dette er alt efter hvor varmt der er. Jo varmere der er, jo hurtigere klækker æggene. Ungerne har en skjoldlængde på ca. 2,3-2,5 cm. De bør holdes ved lavere vanddybde eller også skal der være mange planter, rødder osv. så de kan kravle op til overfladen og få luft.

Husk at en hun skildpadde godt kan lægge æg uden at der er en han i nærheden!

Sygdomstegn/lidelser:

Her er nogle ting man skal holde øje med: sår, hævelser, misfarvninger, nedsat eller ophørt ædelyst, besværet vejrtrækning. Næsebor, øjne, mund og kloak skal være rene og uden belægninger/flåd. Skjoldet skal være fast. Kontakt en dyrlæge med forstand på krybdyr!

Her er beskrevet nogle af de mest almindelige lidelser.

  • D3 vitamin mangel: Det kan komme, hvis dyret ikke får det vigtige UV-lys! Ses ved at dyret får deform, blødt eller gummiagtigt skjold. Man skal altid have UV-lys ved krybdyr!
  • A vitamin mangel: Symptomer på mangel af vitamin A vil ofte være at øjenlågene hæver, besværet vejrtrækning og problemer med hudskiftet. Kontakt en dyrlæge med forstand på krybdyr!

Vidste du at

Moskusskildpadder findes vildt i naturen i Nord- og Centralamerika?

I USA har de tilnavnet ”stinkpot” pga. deres defensive taktik, en ildelugtende væske fra duftkirtler?

Hvis temperaturen ved æggene holdes over 29 grader C, vil der komme flest hunner?

Hvis temperaturen i rugemaskinen holdes under 28 grader C, så vil der komme flest hanner?

Dyrlæge Til Krybdyr

Abild Dyreklinik www.krybdyr.dk/ 

Hovedgaden 41

8220 Brabrand

Telefon: 86 26 35 11

http://www.abilddyreklinik.dk/ 

Alt der står i beskrivelsen kan købes på Ringkøbing Dyrecenter. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte os på telefon: 97 32 12 91.

Nyheder​

Vores anmeldelser ​

★★★★★

Joakim Pedersen Dissing

"Altid venligt personale, veluddannede, klar med svar, har altid fået kvalitets foder til alle mine dyr. Og er der noget man mangler eller søger. Klare de også det, med et smil."

★★★★★

Bente Klüver

"Et dejligt sted med søde og hjælpsomme piger som ved hvad 

de taler om."

★★★★★

Jesper Jessen

"Altid god og kompetent vejledning. Godt, velvidende og smilende personale. Butikken har et 

bredt udvalg."

★★★★★

Ole Ditlevsen

"Fantastisk butik og oplevelse.

Stort udvalg og glad og 

velvidende personale."

Kontakt RINGKØBING DYRECENTER ApS

Tlf.: 97 32 12 91

​E-mail: ringkobingdyr@live.dk 

Adresse:

Ribovej 2

6950 Ringkøbing

Tilmeld nyhedsbrev

Åbningstider​

Mandag - fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

10:00 - 13:00​

Søn- og helligdage

Mere info på kontaktsiden

Facebook logo hvidt  Følg os på facebook