Åbningstider:​

Mandag -  fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

Søndag

Søndagslukket

10:00 - 14,00

10:00 - 14,00

i Januar

​Pasningsvejledning Ørkenrotte

Se pdf.

Øverst på siden finder du linket til fødevarestyrelsens pasningsvejledning, som er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr.

Her på siden kan du læse Ringkøbing Dyrecenters pasningsvejledning, som er udarbejdet af vores uddannet dyrepasser. 

Dyreart:

Ørkenrotte (Merinos unguiculatus)

Levealder:

3-5 år (Gennemsnit 3år)

Kønsforskel:

Ved hunner er der mindre mellemrum mellem kønsorgan og anus end ved hannerne, hvor der er længere afstand.

Udseende:

Hunnen vejer i gennemsnit 50g, hvor hanner er lidt større, ca. 60g. De har en kropslængde på 10-12cm, og dertil en halelængde som kan være 6-11cm lang. Ørkenrotter kan fås i mange forskellige farver, f.eks. er den sandfarvede (Golden Agouti) den mest almindelige, men udover det kan man få Albino, Sort, Cinnamon osv.

Foder:

Deres foder skal bestå af en korn- og frø blanding til gnaver og de skal have adgang til frisk vand hele tiden. De kan lære at drikke af en flaske, men husk at give dem begge muligheder, indtil at man er sikker på at de kan finde ud af det. Derudover kan man suppler med gulerødder, salat, æbler osv. Man skal huske at fjerne gamle rester af frugt og grønt, da det ellers vil ligge og rådne. Man kan også engang imellem give dem snacks i form af insekter f.eks. melorme, som de også er helt vilde med.

Man skal huske at give dem gnave muligheder, som forskellige grene, gnaversten eller sticks, da deres tænder er rodåbne, dvs. at de vokser igennem hele livet.

Sociale Adfærd:

Ørkenrotten er en gnaver og er mere i familie med hamsteren end rotten. Ørkenrotter er både nat- og dagaktiv. I naturen lever ørkenrotter sammen i store familiekolonier. De større unger hjælper forældrene med at passe det næste kuld, der kommer til verden. Ørkenrotter er derfor meget sociale dyr, så de bør ikke holdes alene. Hvis man ikke har plads til et stort bur, er det bedst at holde en gruppe af ens køn, da det ellers vil udvikle sig til en stor familie. Dog er ørkenrotter meget territoriale, så man skal være meget påpasselig med ikke at sætte nogen sammen, der ikke er vant til at gå med hinanden.

Det er næsten umuligt at sætte to ældre individer af samme køn, sammen. Eller en ældre og en helt ung. De kan være meget hårde ved hinanden og stopper ikke, før den anden ikke kan mere. Man kan sætte små unger eller helt unge individer sammen, men man skal alligevel holde nøje opsyn med dem. Det kan være en god ide at spray lidt deodorant på sin hånd og massere det i pelsen på dyrene, så de lugter ens, det kan hjælpe.

Indretning af bur:

Ørkenrotter er meget aktive, og de kræver derfor et stort bur og en hel del aktivering. Til en familiegruppe kræves et bur på min. 80x40x40, men større jo bedre. Som bur anbefaler vi et stort akvarium, da de elsker at grave underjordiske gange og derfor kan svine lidt. Det er derfor er det en god ide at buret måler ca. 40cm i højen, så man kan fylde den op med en blanding af sand, muld, savsmuld og hø. Man kan indrette det med et hus og nogle små rør, hvor de kan gemme sig i, og ellers er det en god ide at ligge store grene/rødder ned i buret, da de så har lidt der kan styrke deres gange og så har de noget at gnave i. Ørkenrotter elsker at sandbade, og det er også rigtig godt for deres pels. Vi anbefaler meget fint chinchilla sand fra Vitapol.

Stimulering:

Giv dem mulighed for at grave gange og evt. rode lidt i bundlaget så de bliver aktiveret til igen at lave gange. Læg nogle trærødder i buret, så de har noget til at understøtte deres gange med og har noget at gnave i. Man kan evt. lave flere huler eller købe forskellige rørsystemer og ligge i bunden. 

For at stimuler mere kan man give dem nogle insekter, som f.eks. melorme eller græshopper. En vigtig ting er selvfølgelig også at lade dem have deres stærke familebånd.

Reproduktion:

Ørkenrotter bliver kønsmodne når de er 7-8 uger. Men man bør vente til hunnen er ca. 4-5 måneder, af hensyn til hendes vækst. Hunnerne er drægtige i 24-26 dage og kuldets størrelse kan varierer fra 3-11 unger (gennemsnit 4-6 unger). Ungerne vejer 1-3g når de bliver født og åbner deres øjne efter ca. 17 dage. 

De dier i 3-4 uger, og det anbefales at ungerne ikke tages fra moderen og dens søskende før de er ca. 6 uger gamle, da de lærer utrolig meget.

Sygdomstegn/lidelser:

Der er flere ting at kigge efter: Nedsat eller ingen appetit, passivt/sløj, sammenklistrede øjne, sår, halter osv. Kontakt da dyrlægen!

  • Tænder: Ørkenrotters tænder er rodåbne, dvs. at de vokser igennem hele deres liv. Hvis de ikke har noget at gnave i vil de få forvoksede tænder, som kan resultere i at den ikke kan spise ordentlig. Hvis man har sådan et dyr skal den til en dyrlæge og have det rettet straks.
  • Luftvejsinfektioner: Som mange andre små gnavere kan ørkenrotter få luftvejsproblemer, som f.eks. snue og besværet vejrtrækning. Årsag kan være ikke god ventilation i buret, træk og kulde, mangelfuld rengøring, støvende bundlag.
  • Diarre: Diarre kan komme ved for meget grønt, derfor er det vigtigt kun at give meget lidt af gangen. Skær helt ned på grønt, hvis uheldet skulle være ude og kontakt din dyrlæge.

Vidste du:

At ørkenrotter er meget sociale og skal være mindst to individer sammen?

At de både er dag- og nat aktive?

At når man skal løfte en ørkenrotte skal man ikke tage den i halen, men løfte dem med hul hånd da halen kan skalle af?

Alt der står i beskrivelsen kan købes på Ringkøbing Dyrecenter. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte os på telefon: 97 32 12 91

Nyheder​

Vores anmeldelser ​

★★★★★

Joakim Pedersen Dissing

"Altid venligt personale, veluddannede, klar med svar, har altid fået kvalitets foder til alle mine dyr. Og er der noget man mangler eller søger. Klare de også det, med et smil."

★★★★★

Bente Klüver

"Et dejligt sted med søde og hjælpsomme piger som ved hvad 

de taler om."

★★★★★

Jesper Jessen

"Altid god og kompetent vejledning. Godt, velvidende og smilende personale. Butikken har et 

bredt udvalg."

★★★★★

Ole Ditlevsen

"Fantastisk butik og oplevelse.

Stort udvalg og glad og 

velvidende personale."

Kontakt RINGKØBING DYRECENTER ApS

Tlf.: 97 32 12 91

​E-mail: ringkobingdyr@live.dk 

Adresse:

Ribovej 2

6950 Ringkøbing

Tilmeld nyhedsbrev

Åbningstider​

Mandag - fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

10:00 - 13:00​

Søn- og helligdage

Mere info på kontaktsiden

Facebook logo hvidt  Følg os på facebook