Åbningstider:​

Mandag -  fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

Søndag

Søndagslukket

10:00 - 14,00

10:00 - 14,00

i Januar

​Pasningsvejledning Rotte

Se pdf.

Øverst på siden finder du linket til fødevarestyrelsens pasningsvejledning, som er godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr.

Her på siden kan du læse Ringkøbing Dyrecenters pasningsvejledning, som er udarbejdet af vores uddannet dyrepasser.

Dyreart:

Rotte (Rattus norvegicus)

Levealder:

2-4 år (gennemsnit 2 år)

Kønsforskel:

Hannen har meget tydelige testikler og er større end hunnen.

Udseende:

Rotter måler fra snudespids til halerod ca. 21-29 cm, mens halen er omkring 20 cm lang. Hovedet er spidst og ørerne er ikke behårede. Halen er ikke pelsklædt på samme måde som resten af kroppen, men derimod dækket af små stive børster. Man kan få rotter i mange forskellige farver. Vægten ligger på 150-500g, hvor hanner er størst.

Foder:

Rotter er altædende, men som foder er det bedst at give dem færdiglavet rottefoder og evt. supplere det med noget gnaver foder. Dog skal man forsøge at undgå blandinger med for mange frø og nødder, da der er meget fedtindhold og rotter kan meget let blive for overvægtige.

Rotter vil elske nogle snacks engang imellem, dem kan man give i form af: gnaverstænger, gnaversten, grøntsager, frugt, melorme, fisk, æg osv. De sidste tre ting er meget proteinfyldige og derfor gode at give engang imellem. Rotter skal altid have adgang til mad og frisk vand, som skal skiftes hver dag.

Social Adfærd:

Rotter er rigtig sociale og de trives bedst, hvis de er minimum to sammen, da de kan blive meget ulykkelige alene. Rotter af samme køn er en god ide, da man ellers kan ende med rigtig mange rotter. Rotter yngler ofte, og er klar til parring ca. 12-24 timer efter fødslen.Det er bedst at de har gået sammen fra helt unge eller fra otte ugers alderen, da de er nemmest at sætte sammen. Voksne individer kan godt komme op og slås. Hold godt øje med dyrene, når der sættes nye til.

Indretning af bur:

Det er bedst, hvis buret enten er i metalgitter eller glasbure, da de er gode til at gnave sig ud. Buret skal være så stort som overhovedet muligt, da rotter er meget aktive og har brug for masser af motion. Et bur der måler 100x80x60 til to individer er derfor en rigtig god ide. Buret må selvfølgelig gerne være større, hvis der er plads. I buret er det en rigtig god ide ikke at anvende strøelse der støver meget, som f.eks. savsmuld, da rotter har meget tildens til at få luftvejsproblemer. Vi anbefaler TOA-LÄTT som strøelse til buret. Det er sammenpresset papirpiller, der støver langt mindre, er ekstra sugende og lugten formindskes.

Stimulering:

For at aktivere rotter kan man bygge buret op med grene, huler osv. da rotter elsker at klatre. Som legetøj kan man f.eks. bruge rør, snor, løbehjul og træklosser, som også er en rigtig god ide til deres tænder. Rotters tænder er rodåbne, dvs. de vokser hele livet igennem. Det er derfor vigtigt at de har noget at gnave. Yderligere aktivering kan være at binde knuder på reb, hænge frugt op, give grene, løbeture udenfor buret, blive kælet med, lave forhindringsbane osv.

Reproduktion:

En rotte har en drægtighedsperiode på ca. 21 -24 dage. Ungerne er ved fødselen helt nøgne og blinde. Efter få dage begynder de at få pels. Deres aftegninger kan nogle gange ses allerede når de bliver født. Når ungerne er ca. 2 uger gamle, åbner de øjnene og de begynder også at bevæge sig rundt i buret.

Ungerne må tidligst tages fra moderen, når de er 4-5 uger gamle, det anbefales dog at lade ungerne gå sammen med moderen til de er 5 uger gamle da de stadig ammer lidt og lærer en del af deres mor. Ved 5 ugers alderen kønsopdeles ungerne, da de allerede der er ved at være kønsmoden. Hunnerne kan blive sammen med moderen, hvis de kan sammen.

Hannerne kan sættes sammen med voksne hanner på dette tidspunkt, men med opsyn. Det er godt at lade dem møde hinanden på neutral grund. Selvom de er kønsmodne meget tidlig anbefales det at vente til hunner er min. 5-6 måneder og maksimum 12 måneder, da rotter først der er fuld udvokset.

Sygdomstegn/lidelser:

Der er flere ting at kigge efter: Nedsat eller ingen appetit, passivt/sløj, sår, halter osv. Kontakt da dyrlægen!

Dette er blot nogle af de mest almindelige lidelser rotter kan få:

  • Tænder: Rotters tænder er rodåbne, dvs. at de vokser igennem hele deres liv. Hvis de ikke har noget at gnave i, vil de få forvoksede tænder, som kan resultere i at den ikke kan spise ordentlig. Hvis man har sådan et dyr skal den til en dyrlæge og have det rettet straks.
  • Luftvejsinfektioner: Som mange andre små gnavere kan rotter få luftvejsproblemer, som f.eks. snue og besværet vejrtrækning. Årsag kan være, ikke god ventilation i buret, træk og kulde, mangelfuld rengøring, støvende bundlag.
  • Diarre: Kan opstå ved stressede situationer, eller noget med kosten. Hold godt øje med den. Hvis det ikke holder op, kontakt da dyrlægen.

Husk: At man aldrig må løfte en rotte i halen, da det kan være ubehageligt og den yderste del af halen kan falde af. Hvis dette sker skal man søge dyrlæge, da det gør meget ondt. Den yderste del skal af, for at undgå betændelse. Derfor altid! tag dem op med hul hånd. Ved en meget urolig rotte kan man tage fat helt inde ved haleroden og støtte med den anden hånd under dens krop. Man holder den helt tæt ind til kroppen, hvorefter den begynder at slappe af.

Vidste du at:

Rotter er faktisk den gnaver, der kan blive mest tam?

Rotter stammer fra Asien?

Hvis en rotte vasker/slikker sig, betyder det at den er tryg?

Rotter er meget sociale dyr og skal derfor holdes mindst to individer sammen?

Alt der står i beskrivelsen kan købes på Ringkøbing Dyrecenter. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte os på telefon: 97 32 12 91.​

Nyheder​

Vores anmeldelser ​

★★★★★

Joakim Pedersen Dissing

"Altid venligt personale, veluddannede, klar med svar, har altid fået kvalitets foder til alle mine dyr. Og er der noget man mangler eller søger. Klare de også det, med et smil."

★★★★★

Bente Klüver

"Et dejligt sted med søde og hjælpsomme piger som ved hvad 

de taler om."

★★★★★

Jesper Jessen

"Altid god og kompetent vejledning. Godt, velvidende og smilende personale. Butikken har et 

bredt udvalg."

★★★★★

Ole Ditlevsen

"Fantastisk butik og oplevelse.

Stort udvalg og glad og 

velvidende personale."

Kontakt RINGKØBING DYRECENTER ApS

Tlf.: 97 32 12 91

​E-mail: ringkobingdyr@live.dk 

Adresse:

Ribovej 2

6950 Ringkøbing

Tilmeld nyhedsbrev

Åbningstider​

Mandag - fredag

10.00 - 17:30​

Lørdag

10:00 - 13:00​

Søn- og helligdage

Mere info på kontaktsiden

Facebook logo hvidt  Følg os på facebook